četvrtak, 16. travnja 2009.
prhka savijaca od oraha
sastojci:
prhko tijesto:
400gr glatkog brasna
100gr.margarina ili maslaca
1,5dl.ulja
2zlice secera u prahu
malo soli
nadjev:
50gr.marmelade od ribiza(ja sam stavila nutelu)
100gr.sjeckanih oraha
2zlice secera
1/2zlicice cimeta
jaje za mazanje
priprema:
u posudu za mjesanje prosijati brasno,okolo staviti omeksali maslac,secer,cimet i ulje...u sredinu staviti 6zlica vode i umjesiti tijesto...
-tijesto odloziti u hladnjak na 30min.
-pecnicu upaliti na 180*
-na radnoj povrsini posutoj brasnom tijesto razvuci(40x30)
-3/4 tijesta premazati mermeladom,te posuti mjesavinom oraha,secera i cimeta,ostali dio tijesta premazati umucenim zumanjkom...
-zarolati i staviti u namasceni pleh(ili papir za pecenje)premazati jajetom i staviti peci 40min.
-kad se malo ohladi,onda je izvaditi,a kad se skroz ohladi isjeci...
jako tesko se rola ovo tijesto i ne bi ga preporucila pocetnicima,meni je cak i malo preprhka(topi se)
dobar tek...
srijeda, 15. travnja 2009.
maslanica
cufte iz pecnice(sa malancanom)
600gr.mljevene junetine
1patlidjan(malancan,balancan,modri paradajz itd.)
2zlice kiselog vrhnja
1zlica krusnih mrvica
zacini:sol,vegeta,papar,cesnjak u granulama,suhi persin i crvena paprika(slatka u prahu)
1dcl.pasirane rajcice
brasno za valjanje cufti...
priprema:
patlidjan oljustiti isjeci na kolutice i ispeci u pecnici da dobro porumeni(malo nauljiti tepsiju)...
peceni patlidjan izvaditi i vilicom izgnjeciti(malo)
-u posudu za mjesanje staviti mljeveno meso,zacine,krusne mrvice i zgnjeceni patlidjan...sve sastojke dobro umjesiti(rukom)....
oblikovati cuftice i uvaljati ih u brasno,te slagati u tepsiju(s poklopcem)...cuftice zaliti sa pasiranom rajcicom i 3dcl.vode...malo posoliti po vrhu,poklopiti i staviti peci u zagrijanu pecnicu(230*)45min.
-cufte su gotove,s obzirom da je ostalo malo tekucine,dodati jos 2dcl. i kiselo vrhnje....lagano protresti i vratiti u pecnicu na jos 7-8min.tek toliko da zavrije(bez poklopca)...
utorak, 14. travnja 2009.
coko keksi
200gr.brasna(glatko)
50gr.maslaca(sobna teperatura)
2zlice secera(velike pune)
1zlica kakaa
1/2praska za pecivo
prstohvat soli(mali)
6stangi cokolade za kuhanje(od 100gr.)
2zlice mascarpone sira
priprema:
sve sastojke staviti u posudu za mjesanje(osim cokolade)...
cokoladu prije stavljanja rastopiti i staviti u sastojke kad je mlaka...
dobro umjesiti(rukom)...
oblikovanu kuglu prebaciti na pobrasnjenu povrsinu i razvaljati na debljinu malog prsta...
oblikovati casom ili salicom,manjeg promjera,prije nego oblikujete casu ili salicu stavite u brasno(da se tijesto ne lijepi)...
oblikovane kekse slagati u NEnamasceni pleh ili tepsiju i staviti peci u zagrijanu pecnicu(180*) 15min.
nepecene keksice mozete ukrasiti kokosovim brasnom,koje lagano utisnete prstom...
mozete ih preliti i rastopljenom cokoladom(kad se ohlade)ili puniti kremom ili mermeladom pa sastavljati...
nagrade
ja nagradu dodjeljujem blogovima:
masatera
vera
monsoon
zdravi recepti
ninaR
nadam se,da sam sve ovo ispravno postavila...sretno svima i dalje u pisanju i postavljanju recepta...
nedjelja, 12. travnja 2009.
sampita
9jaja
32zlica secera(velikih)
2zlice kokosovog brasna
5zlica brasna(glatko)
5zlica mlijeka
5zlica ulja
priprema:
-odvojiti zumanjce od bjelanjca...
-u zumanjca dodati:
5zlica secera
5zlica brasna
5zlica mlijeka
5zlica ulja
2zlice kokosa(kokos nije uvjet,ali je meni bas odlican dodatak)
sve sastojke izlupati i izliti u namascu tepsiju ili pleh(vel.30)....staviti u zagrijanu pecnicu(250*)i peci dok lagano ne porumeni(oko 10-ak min.)...izvaditi iz pecnice nek se hladi...
-u bjelanjca dodati 9 zlica secera i miksati oko 20min.
-u posudu za kuhanje staviti 18zlica secera sa 18zlica vode i staviti da zavrije...pustiti da kuha 6-7min.
-skinuti sirup od secera i vode i pustiti oko 1min.nek stane...
-sirup lagano sipati u snijeg od bjelanjaca i istovremeno miksati naj vecom brzinom,dobro paziti kada dodajete sirup,tanki mlaz sirupa sipati izravno na zice miksera(ako ga preprzo sipate i u vecoj kolicini,moze doci do secernih grudvi)...
kada ste izlili cijeli sadrzaj sirupa,miksajte jos oko 5min.
-istresite na pecenu koru i ravnomjerno rasporedite...zagladite povrsinu i stavite u zagrijanu pecnicu,tek toliko da se uhvati korica(nekoliko sec.)
ohladiti i sjeci na kocke....mozete je ukrasiti sa,ribanom cokoladom,cokoladnim mrvicama ili samo pospite cokoladom u prahu...
dobar tek...
petak, 10. travnja 2009.
prisnac
potrebni sastojci:
250gr.koprive(ociscene)
4jaja
4zlice kiselog vrhnja(velike vrhom pune)
prasak za pecivo
15zlica kukurznog brasna(velike vrhom pune)
zlicica i pol(mala cajna,ravna)soli
300ml.vode
-koprivu dobro oprati,kod mladih stabljika koristiti sve,kod starijih samo list i vrh....ociscenu koprivu usitniti,ako ne podnosite peckanje koprive,prelijte je kipucom vodom...ja volim da me malo i opece(nije dugo,bas sam se zazelila)
-u isjeckanu koprivu dodati sol,jaja,vrhnje i prasak za pecivo,te dobro umjesiti(zlicom)
-nakon toga dodati kukuruzno brasno i malo promjesati,pa dodati vodu i temeljito promjesati...
četvrtak, 9. travnja 2009.
trokuti
150gr.sudjuka(kratko proprzite,bez dodavanja masnoce)i ocjedite masnocu koju je pustio
100gr.mladog luka
150gr.sira(polutvrdi masni)
200ml.vrhnja za kuhanje
3zlice(velike,vrhom pune)kiselog vrhnja
100gr.maslaca(sobna temperatura)
400gr.brasna(glatko)
1/2praska za pecivo
prstohvat soli
--luk,sir,sudjuk i maslac isjeckati na sitno ali ne i presitno...
-brasno,maslac,prasak i sol izmjesati u posudi za mjesanje...dodati luk,sudjuk i sir i dobro izmjesati(rukom) da se maslac pomjesa sa brasnom i ostalim sastojcima...
-nakon toga dodavati vrhnje za kuhanje koje smo izmjesali sa kiselim vrhnjem...dodajite polako i mjesajte rukom,cim se smjesa poveze,ne dodavati vise(ostat ce vam viska vrhnja)to nam je potrebno za premazivanje
-smjesa se mora oblikovati u kuglu,ako je presuha raspadat ce se(dakle dodate jos vrhnja)
-poravnajte je(spljostite rukama) i isjecite na trokute
-namastite tepsiju,koja mora biti malo veca od kruga koji oblikujete...
-prebacujte komad po komad u tepsiju(nece se raspadati)...rasirite ih(nek ostane mjesta izmedju njih)
-premazite smjesom od vrhnja za kuhanje i kiselog vrhnja(bogato)
-stavite peci u zagrijanu pecnicu(200*)dok lijepo ne porumene,onda smanjite temperaturu na 150*(ukupno vrijeme pecenja 35min.)
-umjesto mladog luka mozete koristiti vlasac...umjesto sudjuka,zimsku salamu ili slaninu(predhodno poprzene)bilo sto suhomesnato...
srijeda, 8. travnja 2009.
cicvara(topli dorucak)
-u rastopljeni maslac dodamo 2 kisela vrhnja(20%mm.) i prstohvat soli,i mjesamo dok se smjesa ne ujednaci...
-kada se i vrhnje rastopilo pojacamo vatru,nek zavri....
-u vrhnje koje vrije dodamo 3 velike zlice palente(kukuruzni griz) i mijesamo oko 1-2min. za to vrijeme smjesa se vec ujednacila i odvaja se od tavice...gotovo je...
-cicvaru posluzite uz topli prepeceni tost(okus fenomenalan) ova kolicina je dovoljna za 4 osobe...pregled kolicine za jednu osobu(slika ispod)
dobar tek...
polutice
-kolicinu krumpira odredite sami(zavisi od velicine,pleha ili tepsije) oljustite krumpire,presjecite na pola... zacinite sa jednim prstohvatom soli,prstohvat vegete,i malo ulja...
-pecite u zagrijanoj pecnici(250*) dok lijepo ne porumene....
-dok se krumpiri peku,napravite smjesu od:
6 zlica brasna(glatko)
3 zlice kukuruznog brasna
prstohvat soli
malo persina(suhog)
250ml.vode
sve sastojke umutite zlicom...smjesa je rijetka...
-pecene krumpire,prelijte ovom smjesom....
utorak, 7. travnja 2009.
slatka peciva(s grozdjicama)
1kg.brasna(glatko)
450ml.mlijeka
2 vrecice suhog kvasca
2 jaja
250gr.secera
100gr.grozdjica
- posudu za mjesanje stavimo,brasno,kvasac,jaja,grozdjice(grozdjice kratko isperemo toplom vodom) i zamjesimo s mlijekom u kojem smo otopili secer(mlijeko sobne temperature) tijesto je prilicno tvrdo...
- drugi dan,tijesto je dalo sve od sebe i spremno je za obradu...
-prebacimo ga na pobrasnjenu povrsinu,kratko obradimo(prekuhamo) i sijecemo na male komadice...
- lagano izmedju dlanova oblikujemo loptice i slazemo u namasceni pleh(nemojte previse oblikovati) ostavite da stoje jos 10-ak min.premazite zumanjcetom i stavite peci u zagrijanu pecnicu na(200*)dok ne porumene,smanjite i pecite jos 10-ak min.na 120*
-pecena peciva pustite da se ohlade(pokrivena)
-spremite ih u plasticne posude(drugi dan su bolja,nego prvi dan)ali treba ih ugrijati u mikrovalki ...od ove smjese ce te dobiti poprilican broj peciva(dosta su minijaturni)
dobar tek...
jabukovaca
1/2 kg.brasna
1 zlicice soli
1 zlice(velike) secera
1 jaje
280ml.vode...
-6 velikih kiselih jabuka oljustimo,izribamo na ribez,stavimo 8 zlica secera i pustimo nek stoje(prije same uporabe procjedimo) tjesto podijelimo na 3 djela....trebaju nam, manje,(razvucene jufke)da mozemo imati slobodnog mjesta na stolu...
- sve 3 jufke razvaljamo valjkom....i pustimo da odmaraju oko 15min.
-slobodno stavite obadvije ruke ispod jufke i jagodicama prstiju,idete od sredine prema kraju(ne potezite)tjesto se samo razvlaci....pustimo je jos 5 min.nek se malo prosusi...polijemo je s malo ulja....
pogaca
1kg.brasna(glatko)
zlica soli(velika,ne vrhom puna)
2 praska za pecivo
700ml.vode
- u posudu za mjesanje stavimo sve sastojke i dodajemo vodu...polako i mjesimo...tjesto mora prolaziti izmedju prstiju cijelo vrijeme(to se zove tvrdo zakuhati)...a,da bi znali da ispravno radite,osjetit ce te slabu bol u zilama prstiju,koji se siri prema cijeloj saci,to je tvrdo zakuhavanje....
-kada ste je dobro zamjesili(nema brasna,nema grudvica)mora biti gruba i neravna...sada je prebacimo u siru pobrasnjenu posudu i nakuhavamo je....to znaci povalcimo rubove prema unutra i stiscemo jako u sredinu tjesta...pazite da vam ne ulazi previse brasna u sredinu tjesta....samo malo(ne, da ostanu grudve)....
-nakuhavajte je oko 5-6 min.nek se dobro izradi...
-prebacite je u namascenu tepsiju...ovako kako je okrenuta....i onda je u tepsiji povlacite za rubove(prema unutra)ali da vam masni dio ne ulazi u sredinu...samo lagano povucite rubove nek se naulje i okrenite pogacu...
-sada je rastanjite,tako sto ce te stisnuti s dlanovima samu sredinu pogače i lagano povlaciti prema rubovima....kada je rastanjite izbodite je okrenutim krajem zlice,vilice ili jednostavno vrhom noza....par rupica...
-stavite je u zagrijanu pecnicu(250*) i pecite dok dobro ne porumeni...kad porumeni smanjite temperaturu na 100* i pecite jos 10-ak min. izvadite pogaču,poprscite hladnom vodom...pustite nek se malo prosusi i premazite maslacem(ljepsa je kora,meksa je i mirisi)
-ostavite je nek se malo ohladi ili skroz(moji je mazu margarinom ili pastetom,dok je vruca) ....nestat ce ovog sjaja maslaca....pogaču ne rezite,pogotovo ne vrucu(unistit ce se unutrasnja struktura) lomite je....mora biti rastresita unutra....
dobar tek...
strudla
1kg.brasna
2.vrecice suhog kvasca
2.vrecice vanilin secera
1/4 margarina
3 jaja
prstohvat soli
1/2l.mlijeka
-sve sastojke stavimo u posudu za mjesanje... zamjesimo ih sa 1/2l.mlakog mlijeka....kada smo dobro umjesili tjesto,prekuhavamo(uzmemo rub tjesta i stiscemo ga uz rub zdjele) ga 2 min,dok se ne pocne odvajati od zdjele... pustimo tjesto na toplom mjestu da naraste...
-prebacimo tjesto na pobrasnjenu povrsinu i podijelite na vise komada(ja sam na 4)...