nedjelja, 28. lipnja 2009.

pauza

samo da vas obavijestim,da trenutno,nemam vremena za postavljanje recepta...prebukirana sam i lijena za fotkanje i pisanje...vrucine,sparine i duge dane bas i ne volim,tako da cu napraviti pauzu...lijep i ugodan odmor svima vama,koje planirate,negdje na ljetovanje :) veliki pozdrav svima iz Pule...

nedjelja, 14. lipnja 2009.

kremasti trokuti


kremasto i fino...
sastojci:
10jaja
550gr.secera
300gr.mljevenog ljesnjaka
200gr.cokolade za kuhanje
200gr.margarina za kolace
1zlica kakaa
1/2 praska za pecivo
5zlica ulja
priprema:
odvojiti bjelanjke od zutanjka
od bjelanjaka pravimo biskvit...bjelanjke i 300gr.secera dobro izmiksamo,dodamo mljevene ljesnjake i kratko izmiksamo,dodamo pola praska za pecivo i zlicu kakaa i opet izmiksamo...smjesu izlijemo u namasceni pleh(koristite veci pleh),poravnamo i stavimo peci u zagrijanu pecnicu(180*)15min.nakon tog vremena temperaturu smanjimo na 150* i pecemo jos 5min. izvadimo i ostavimo da se hladi... biskvit dosta naraste prilikom pecenja,ali ce se spustiti dok se hladi...

krema:
izmiksamo zutanjke i 250gr.secera,dodamo 3 stange cokolade za kuhanje i kremu kuhamo na pari dok se malo ne zgusne,dok se hladi,krema postaje gusca...
kremu dobro ohladiti uz povremeno mijesanje...

izmiksamo margarin i dodamo hladnu kremu,te jos malo miksamo...kremu staviti na hladni biskvit,namjerno sam stavila ovu sliku sa, tek ,istresenom kremom na biskvitu,da vidite da biskvit moze i popucati,ali to nije nikakav nedostatak...kremu ravnomjerno nanesite na biskvit i stavite u hladnjak na 15min.

rastopite ostatak cokolade sa 5zlica ulja i prelijte preko kolaca(te slike nemam,sjetila sam se tek kada se vecina pojela)...ostavite u hladnjak nek se stisne i isjecite...
evo slike od onog sto je ostalo...
dobar tek...



zapecena pogaca

treba iskoristiti stari kruh,pa evo jedan od nacina za iskoristiti pogacu koja je ostala od jucer...
stavljala sam namirnice koje uvijek imam u hladnjaku,tako da za ovo jelo i ne treba nesto posebno...
700gr.pogace(toliko mi je ostalo)
600ml.mlijeka
3jaja
200ml.kiselog vrhnja
sir svjezi(par zlica)sir za pizzu(topljivi)malo naribati(par feta)
sol,malo maslaca,presin,vlasac...

mlijeko,sol i malo maslaca staviti da zakuha...pogacu isjeci na fete i sloziti u pleh,preliti sa kljucalim mlijekom(nek su fete dobro prelivene)staviti ribani sir,svjezi sir i smjesu od jaja i vrhnja(jaja i vrhnje samo izlupate)posuti persinom i vlascem...


preko toga sloziti novi red feta od pogace i ponoviti postupak...
staviti peci u zagrijanu pecnicu 180* ,nek se pece oko 35min. paziti da ne izgori(neke pecnice znaju biti,,jake,,)... kada je peceno izvaditi ,isjeci na kocke i posluziti toplo...




dobar tek...

petak, 12. lipnja 2009.

kulaci

ovo jelo nisam nikada pravila(do sada)a jela sam ga samo jednom(kao mala)ovaj recept je moj otac(rahmetli),,ispricao,,mami,to se kod nas nije pravilo,on je bio iz Janje,dakle recept je iz tog dijela BiH...pa evo kako ga je moja mama radila...
sastojci:
tijesto:sve isto kao za jufke ,samo, nema pustanja da tijesto odmara,niti se stavlja ulje
fil:
1/2kg.mljevenog juneceg mesa
2glavice luka(manje)
1cesanj cesnjaka(samo da zamirise)
sol i papar
preljev:
kiselo vrhnje(400ml.)ja stavim vise jer volimo vrhnje
vlasac za posipanje(ako zelite,nije uvjet)

priprema:
tijesto zamijesiti i ostaviti da odmara dok pripremimo meso...pomijesati meso,luk,cesnjak i zacine...
tijesto razvaljati valjkom dokle god ide(sto tanje)razvucena jufka mora biti malo deblja od jufke za pite...dakle malo valjkom,malo rukama...isijeci na kocke (velicina malog prsta)stavite meso(fil)prebacite kraj kocke i napravite trokut,pritisnite nek se zalijepe krajevi,pritisnite i fil nek se poravna(lagano)
stavite dosta vode da zakuha(oko 2l,moze i vise,jer voda ukuhava)posolite i stavite malo ulja u vodu...kulake stavljajte u kljucalu vodu i pustite da kuhaju oko 3min.stavljati po malo komada da se ne slijepe...vaditi u cijediljku,malo premazite uljem(komade koje ste vec izvadili u cijediljku) i stavljate sljedece da se kuhaju, dok sve ne potrosite...
gotove kulake stavite na tanjure...u tavicu stavite kiselo vrhnje i malo soli,te na laganoj vatri otopite i prelijte preko kulaka...

dobar tek...













kolac sa dzemom(borovnica)

sastojci:
12bjelanjaka
12zlica secera(velikih)
1vanilin secer
6zlica brasna(glatko)
5zlica gustina
prasak za pecivo
dzem moze bilo koji,ja sam stavila od borovnice
200ml.slatkog vrhnja(ili vrecica slaga)


priprema:
bjelanjce,vanilin secer i secer miksamo oko 3-4min.dodajemo zlicu po zlicu brasna i miksamo laganom brzinom,zatim dodajemo i zlicu po zlicu gustina,cijelo vrijeme lagano miksamo,na kraju dodamo prasak za pecivo, miksamo dok se prasak ne,,izgubi,,
smjesu podijelimo na dva dijela(2 biskvita)
izlijemo u pleh ili tepsiju koju smo premazali uljem pa pobrasnili(lagano)ili stavimo papir za pecenje(ovako je lakse)
pecemo u zagrijanoj pecnici(180*)10min.smanjimo temperaturu na 150* i pecemo jos 5min.
izvaditi na cistu krpu da se hladi...
isto napraviti i sa drugim dijelom smjese...




kada su kore pecene i ohladjene,staviti jednu na drugu,pa prerezati po sredini(uzduz)...

jednu koru staviti na tacnu za kolace i premazati dzemom,staviti drugu pa premazati,i tako do zadnje...zadnju koru ne mazati dzemom,nego izmiksanim slagom...mozete slag i zagladiti pa ukrasiti:svjezim ili smrznutim borovnicama,cokoladnim ili mrvicama u boji,sve po zelji...ja ga jednostavno ostavim premazanog na grubo... pravila sam i kolac sa zutanjcima koji su ostali od ovih bjelanjaka,ali ga nisam slikala...njega ostavljam za sljedeci put...
dobar tek...




srijeda, 10. lipnja 2009.

hladna tjestenina

kolicine odredite sami,nas je cetvoro velikih i jedno malo,a svi volimo tjesteninu(ja bi rekla pastu,hvala Stevo :) ) tako da ja uvijek pripremam vece kolicine...
sastojci:
tjestenina(vrecica)
dimljeni losos(stavila sam 100gr.) moze i bez lososa
paprika (pola paprike)
rajcica(2 kom.malo veca,odstraniti kostice)
kiseli krastavac (5-6komada,malih)
zelene masline(6kom.)
sok 1 limete,maslinovo ulje,sol i suhi persin
priprema:
u kljucalu slanu vodu staviti tjesteninu da se kuha...za to vrijeme isjeckati povrce na sitne kockice...
kada je tjestenina kuhana(pazite da se ne prekuha)procijediti ju i dodati 2zlice maslinovog ulja...sjeckani losos i dobro promjesati,nakon toga dodati sjeckano povrce i malo sjeckanog persina(ja stavim suhi)...dobro izmijesati te dodati iscijedjeni sok limete(moze i limun)...postepeno hladiti na sobnoj temperaturi(par puta promijesati) nakon toga staviti u hladnjak...moze posluziti kao predjelo ili lagano glavno jelo dok traju ljetne vrucine...



dobar tek...

ponedjeljak, 8. lipnja 2009.

slagana pita sa porilukom i tikvicom

sastojci:
1 poriluk(veliki)
2tikvice(srednje velicine)
1/2kg.gotovih kora(jufki)
200gr.sira(ja sam stavila zrnati)
4jaja
10zlica kiselog vrhnja(velike,vrhom pune zlice)
5zlica ulja
sezam za posipanje zadnje kore


priprema:
poriluk isjeci na kolutice i dobro oprati(da se kolutici odvajaju)),ocijediti i staviti u zdjelu za mijesanje,tikvice oljustiti i izribati i dodati poriluku,dodati jaja,sir,ulje,5 zlica vrhnja i sol...sve dobro izlupati...
namastiti pleh ili tepsiju,staviti jednu koru i nanijeti smjesu,prekriti drugom korom i tako slagati dok ima fila...zadnje 3 kore,premazati sa preostalih 5 zlica vrhnja(bez fila,samo vrhnje,fil ste vec potrosili)...


na kraju posuti sa sezamom i staviti peci u zagrijanu pecnicu(220*)sve dok lijepo ne porumeni(prva od ove dvije donje slike,je losije osvjetljenje)izvaditi pitu i poprskati je hladnom vodom(samo malo poprskati)...isijeci na kocke,posluziti toplo...


dobar tek...



nedjelja, 7. lipnja 2009.

pileci sugo



sastojci:
4pileca batka
400ml.pasirane rajcice
3glavice luka(srednje)
zacini:sol,vegeta,papar,bosiljak

priprema:

luk isjeci na listice,te staviti na vruce ulje(ne pregrijati ulje)posoliti i prziti dok ne omeksa...batke,oprati(ja ogulim i kozicu)te dodati na omeksali luk,smanjiti temperaturu,poklopiti i dinstati oko 15min. nakon toga dodati vegetu,pasiranu rajcicu i bosiljak(suhi ili svjezi)...ne pojacavati temperaturu...nek se krcka jos 15-20min.

posluziti uz palentu ili njoke

dobar tek...

četvrtak, 4. lipnja 2009.

list povrca

volim povrce u svim jelima,ovo je nesto brzo i fino...
sastojci:
1paprika
1tikvica(mala)
1rajcica(manja)
1/2 mrkvice(pola od vece ili jedna mala)
40gr.parmezana(vrecica ribanog parmezana)
2jaja
4zlice gustina(velike ravne)




priprema:

luk,rajcicu i papriku isjeci na kockice...tikvicu i mrkvu izribati...dodati jaja,parmezan,gustin i sol,te promijesati...

pecnicu ugrijati na 250* pleh(promjer 26) lagano premazati uljem i izliti smjesu,poravnati te staviti peci u zagrijanu pecnicu...temperaturu odmah smanjiti na 200* i peci dok ne porumeni(15-20min)

izrezati na kockice,posluziti sa svjezim sirom(kod mene je zrnati sir)
dobar tek...

ponedjeljak, 1. lipnja 2009.

nagrade

ove dvije nagrade(zar nisu super?)sam dobila od moje drage prijateljice masatere pa evo dok imam vremena da ih proslijedim dalje,meni je tako drago sto smo se evo, sve,ovako nasle u razmijeni kulinarskih iskustava,sto se lijepo druzimo,pratimo i na ovaj nacin upoznajemo sve kuhinje svijeta i kuhinje diljem lijepe nase,kako rece masatera:pa da krenemo:

prvu nagradu dodjeljujem ovim blogovima:

1.jubistacha

2.elma

3.jasenka

4.u mojoj kuhinji 2

5.zdravi recepti

6.rotkvica
7.nina

8.mamaja

drugu nagradu ovim blogovima:
1.jubistacha
3.elma
pravila sigurno znate, preuzmite nagradu, stavite na svoj blog sa linkom na ovaj post i proslijedite dalje ovisno o uputi za broj blogova,cestitke i sretno svima i dalje,pisite,stvarajte,kreirajte i kuhajte sa srcem ;)

panirana(pohana)pileca prsa

jako rijetko pravim panirano meso,ustvari nista sto se pece u dubokoj masnoci...zao mi je bacati velike kolicine ulja,smatram da to ulje nije upotrebljivo vise od jedan puta(ruzna mu je boja,ruzan miris,na kraju krajeva vec se jednom pregrijavalo i to mu je dosta)iz tog razloga nikada nisam kupila fritezu...
evo danas sam pravila pileca prsa,bilo je super i za ovu godinu to je dosta(mozda jos jednom za neki od blagdana koji slijede)
sastojci:
pileca prsa
brasno
jaja
mrvice
ulje
priprema:
pileca prsa operite i isijecite na snicle,malo posolite...
u jednu posudu stavite brasno u drugu izlupana jaja(posolite i jaja,malo) u trecu krusne mrvice...
u posudu za przenje stavite vecu kolicinu ulja,snicle trebaju,,plivati,,dobro ugrijte ulje(pazite da ne gori)
snicle uvaljate u brasno,pa u jaja,pa u mrvice te stavite u posudu sa vrucim uljem,ne stavljajte previse komada,koliko moze stati da se dodiruju(ne poklapaju)...przite oko 5-6min.nek lijepo porumene sa jedne i sa druge strane,slobodno ih okrenite vise puta da ne izgore,ako vam je vatra pre jaka,smanjite malo...
gotova prsa vadite na papirnate salvete nek upiju visak masnoce...posluziti uz salatu(po zelji)

dobar tek...

tamni kolacic

moj sincic ne voli svijetle kolace,jede iskljucivo tamne,moze biti i bez secera,samo nek je u boji cokolade,s obzirom da je on nasa maza kolac je pravljen samo za njega,i jedan komadic za slikanje s preljevom(sok od limuna i secer u prahu)

sastojci:

120gr.cokolade za kuhanje(8 stangica od cokolade po 100gr.)

100gr.maslaca

100gr.secera

4jaja

2zlice brasna(pune ravne)

priprema:

otopiti cokoladu i maslac(mala temperatura)dodati secer i mijesati dok se ne otopi i secer...dodavati jedno po jedno jaje i mijesati,cijelo vrijeme na laganoj(naj manjoj) temperaturi,na kraju dodati brasno i mijesati jos 1-2min.

skinuti s vatre i smjesu izliti u pleh(premazan uljem),ovo je mali pleh(velicinu ne znam)pokusajte se orjentirati po kolicini smjese...

staviti peci u zagrijanu pecnicu(170*)i pecite 10-ak min.za provjeru protresite pleh,smjesa mora biti cvrsta(da ne,,drhti,,)nakon tog vremena pojacajte temperaturu na 200* i pecite jos 5 min.

moze se jesti odmah(tko voli tople kolace) socni su i mekani u kombinaciji sa limun preljevom odlicni lagano kiselkasti...

limun preljev:

2zlice secera u prahu(velike,vrhom pune) i mala cajna zlicica soka od limuna,ako vam se cini gusta,slobodno dodajte jos koju kap limuna(treba biti tecna,ali ne prerijetka)...

dobar tek...