nedjelja, 28. lipnja 2009.
pauza
nedjelja, 14. lipnja 2009.
kremasti trokuti
evo slike od onog sto je ostalo...
dobar tek...
zapecena pogaca
stavljala sam namirnice koje uvijek imam u hladnjaku,tako da za ovo jelo i ne treba nesto posebno...
700gr.pogace(toliko mi je ostalo)
600ml.mlijeka
3jaja
200ml.kiselog vrhnja
sir svjezi(par zlica)sir za pizzu(topljivi)malo naribati(par feta)
sol,malo maslaca,presin,vlasac...
mlijeko,sol i malo maslaca staviti da zakuha...pogacu isjeci na fete i sloziti u pleh,preliti sa kljucalim mlijekom(nek su fete dobro prelivene)staviti ribani sir,svjezi sir i smjesu od jaja i vrhnja(jaja i vrhnje samo izlupate)posuti persinom i vlascem...
petak, 12. lipnja 2009.
kulaci
sastojci:
tijesto:sve isto kao za jufke ,samo, nema pustanja da tijesto odmara,niti se stavlja ulje
fil:
1/2kg.mljevenog juneceg mesa
2glavice luka(manje)
1cesanj cesnjaka(samo da zamirise)
sol i papar
preljev:
kiselo vrhnje(400ml.)ja stavim vise jer volimo vrhnje
vlasac za posipanje(ako zelite,nije uvjet)
priprema:
tijesto zamijesiti i ostaviti da odmara dok pripremimo meso...pomijesati meso,luk,cesnjak i zacine...
kolac sa dzemom(borovnica)
12bjelanjaka
12zlica secera(velikih)
1vanilin secer
6zlica brasna(glatko)
5zlica gustina
prasak za pecivo
dzem moze bilo koji,ja sam stavila od borovnice
200ml.slatkog vrhnja(ili vrecica slaga)
priprema:
bjelanjce,vanilin secer i secer miksamo oko 3-4min.dodajemo zlicu po zlicu brasna i miksamo laganom brzinom,zatim dodajemo i zlicu po zlicu gustina,cijelo vrijeme lagano miksamo,na kraju dodamo prasak za pecivo, miksamo dok se prasak ne,,izgubi,,
smjesu podijelimo na dva dijela(2 biskvita)
izlijemo u pleh ili tepsiju koju smo premazali uljem pa pobrasnili(lagano)ili stavimo papir za pecenje(ovako je lakse)
pecemo u zagrijanoj pecnici(180*)10min.smanjimo temperaturu na 150* i pecemo jos 5min.
izvaditi na cistu krpu da se hladi...
isto napraviti i sa drugim dijelom smjese...
kada su kore pecene i ohladjene,staviti jednu na drugu,pa prerezati po sredini(uzduz)...
jednu koru staviti na tacnu za kolace i premazati dzemom,staviti drugu pa premazati,i tako do zadnje...zadnju koru ne mazati dzemom,nego izmiksanim slagom...mozete slag i zagladiti pa ukrasiti:svjezim ili smrznutim borovnicama,cokoladnim ili mrvicama u boji,sve po zelji...ja ga jednostavno ostavim premazanog na grubo... pravila sam i kolac sa zutanjcima koji su ostali od ovih bjelanjaka,ali ga nisam slikala...njega ostavljam za sljedeci put...
dobar tek...
srijeda, 10. lipnja 2009.
hladna tjestenina
sastojci:
tjestenina(vrecica)
dimljeni losos(stavila sam 100gr.) moze i bez lososa
paprika (pola paprike)
rajcica(2 kom.malo veca,odstraniti kostice)
kiseli krastavac (5-6komada,malih)
zelene masline(6kom.)
sok 1 limete,maslinovo ulje,sol i suhi persin
priprema:
u kljucalu slanu vodu staviti tjesteninu da se kuha...za to vrijeme isjeckati povrce na sitne kockice...
kada je tjestenina kuhana(pazite da se ne prekuha)procijediti ju i dodati 2zlice maslinovog ulja...sjeckani losos i dobro promjesati,nakon toga dodati sjeckano povrce i malo sjeckanog persina(ja stavim suhi)...dobro izmijesati te dodati iscijedjeni sok limete(moze i limun)...postepeno hladiti na sobnoj temperaturi(par puta promijesati) nakon toga staviti u hladnjak...moze posluziti kao predjelo ili lagano glavno jelo dok traju ljetne vrucine...
dobar tek...
ponedjeljak, 8. lipnja 2009.
slagana pita sa porilukom i tikvicom
1 poriluk(veliki)
2tikvice(srednje velicine)
1/2kg.gotovih kora(jufki)
200gr.sira(ja sam stavila zrnati)
4jaja
10zlica kiselog vrhnja(velike,vrhom pune zlice)
5zlica ulja
sezam za posipanje zadnje kore
priprema:
poriluk isjeci na kolutice i dobro oprati(da se kolutici odvajaju)),ocijediti i staviti u zdjelu za mijesanje,tikvice oljustiti i izribati i dodati poriluku,dodati jaja,sir,ulje,5 zlica vrhnja i sol...sve dobro izlupati...
namastiti pleh ili tepsiju,staviti jednu koru i nanijeti smjesu,prekriti drugom korom i tako slagati dok ima fila...zadnje 3 kore,premazati sa preostalih 5 zlica vrhnja(bez fila,samo vrhnje,fil ste vec potrosili)...
na kraju posuti sa sezamom i staviti peci u zagrijanu pecnicu(220*)sve dok lijepo ne porumeni(prva od ove dvije donje slike,je losije osvjetljenje)izvaditi pitu i poprskati je hladnom vodom(samo malo poprskati)...isijeci na kocke,posluziti toplo...
nedjelja, 7. lipnja 2009.
pileci sugo
sastojci:
4pileca batka
400ml.pasirane rajcice
3glavice luka(srednje)
zacini:sol,vegeta,papar,bosiljak
luk isjeci na listice,te staviti na vruce ulje(ne pregrijati ulje)posoliti i prziti dok ne omeksa...batke,oprati(ja ogulim i kozicu)te dodati na omeksali luk,smanjiti temperaturu,poklopiti i dinstati oko 15min. nakon toga dodati vegetu,pasiranu rajcicu i bosiljak(suhi ili svjezi)...ne pojacavati temperaturu...nek se krcka jos 15-20min.
posluziti uz palentu ili njoke
četvrtak, 4. lipnja 2009.
list povrca
sastojci:
1paprika
1tikvica(mala)
1rajcica(manja)
1/2 mrkvice(pola od vece ili jedna mala)
40gr.parmezana(vrecica ribanog parmezana)
2jaja
4zlice gustina(velike ravne)
luk,rajcicu i papriku isjeci na kockice...tikvicu i mrkvu izribati...dodati jaja,parmezan,gustin i sol,te promijesati...
pecnicu ugrijati na 250* pleh(promjer 26) lagano premazati uljem i izliti smjesu,poravnati te staviti peci u zagrijanu pecnicu...temperaturu odmah smanjiti na 200* i peci dok ne porumeni(15-20min)
izrezati na kockice,posluziti sa svjezim sirom(kod mene je zrnati sir)
dobar tek...
ponedjeljak, 1. lipnja 2009.
nagrade
prvu nagradu dodjeljujem ovim blogovima:
2.elma
3.jasenka
8.mamaja
drugu nagradu ovim blogovima:1.jubistacha
panirana(pohana)pileca prsa
evo danas sam pravila pileca prsa,bilo je super i za ovu godinu to je dosta(mozda jos jednom za neki od blagdana koji slijede)
sastojci:
pileca prsa
brasno
jaja
mrvice
ulje
priprema:
pileca prsa operite i isijecite na snicle,malo posolite...
u jednu posudu stavite brasno u drugu izlupana jaja(posolite i jaja,malo) u trecu krusne mrvice...
u posudu za przenje stavite vecu kolicinu ulja,snicle trebaju,,plivati,,dobro ugrijte ulje(pazite da ne gori)
snicle uvaljate u brasno,pa u jaja,pa u mrvice te stavite u posudu sa vrucim uljem,ne stavljajte previse komada,koliko moze stati da se dodiruju(ne poklapaju)...przite oko 5-6min.nek lijepo porumene sa jedne i sa druge strane,slobodno ih okrenite vise puta da ne izgore,ako vam je vatra pre jaka,smanjite malo...
gotova prsa vadite na papirnate salvete nek upiju visak masnoce...posluziti uz salatu(po zelji)
dobar tek...
tamni kolacic
120gr.cokolade za kuhanje(8 stangica od cokolade po 100gr.)
100gr.maslaca
100gr.secera
4jaja
2zlice brasna(pune ravne)
priprema:
otopiti cokoladu i maslac(mala temperatura)dodati secer i mijesati dok se ne otopi i secer...dodavati jedno po jedno jaje i mijesati,cijelo vrijeme na laganoj(naj manjoj) temperaturi,na kraju dodati brasno i mijesati jos 1-2min.
skinuti s vatre i smjesu izliti u pleh(premazan uljem),ovo je mali pleh(velicinu ne znam)pokusajte se orjentirati po kolicini smjese...
staviti peci u zagrijanu pecnicu(170*)i pecite 10-ak min.za provjeru protresite pleh,smjesa mora biti cvrsta(da ne,,drhti,,)nakon tog vremena pojacajte temperaturu na 200* i pecite jos 5 min.
moze se jesti odmah(tko voli tople kolace) socni su i mekani u kombinaciji sa limun preljevom odlicni lagano kiselkasti...
limun preljev:
2zlice secera u prahu(velike,vrhom pune) i mala cajna zlicica soka od limuna,ako vam se cini gusta,slobodno dodajte jos koju kap limuna(treba biti tecna,ali ne prerijetka)...