petak, 29. svibnja 2009.

orada s krumpirima

koliko god ja ne volim ribu koju moram cistiti od koscica,toliko je moj muz voli...imam straha od riblje kosti,ja je obicno i ne jedem,djeca jedu,ali samo dok im tata cisti ribu...
ove male orade je muz dobio od prijatelja ribara,inace ja ih kupujem velike(lakse se ciste)
za ovaj objed nam treba:
riba,krumpir,cesnjak,persin i zacini...
krumpire oljustiti i isijeci te zaciniti,vegetu nikako ne vidim u kontaktu s ribom,ali krumpire zacinim vegetom(djeca vole zacinjene krumpire) i solju i naknadno dodam ribu(ociscenu) koju zacinim s uljem i solju...

pripremljene krumpire i ribu,pokriti folijom i peci u zagrijanoj pecnici(250*)oko 15min.
nakon tog vremena otkriti tepsiju i jos peci dok ne porumeni(ne predugo peci)
sitno isjeckati cesnjak i persin te pomijesati s maslinovim uljem...preliti preko pecene ribe...


dobar tek...


četvrtak, 28. svibnja 2009.

sirup i slatko od visnje

obrala sam svoju visnju...jedno jedino stablo vocke na mojoj parceli(imam jednu maslinu)...
mali je urod,negdje oko 2-3kg.nesto pojedemo mi,nesto ptice...
ostalo mi je kilo i pol visnji i evo napravih sokic(sirup)i slatko tek za jedan kolacic ili palacinke...
-visnje oprati i povaditi kostice(kilo i pol visnje)
-preko ociscenih visnji staviti secer(kilo i pol secera) i sok od jednog limuna...
-odmah staviti na laganu vatru,promjesati i cekati da zakuha...pustiti da kuha 40min. i povremeno promjesati...
gotovooooo....procijediti i odvojiti sirup od ploda...dobijemo litru sirupa...

i jednu zdjelicu slatkog,od prilike 1/2kg.

ugodno ispijanje sokica...


utorak, 26. svibnja 2009.

puding kolac

brzo i osvjezavajuce u ove vruuuuce dane...
sastojci:
4jaja
4zlice secera
4zlice brasna
prasak za pecivo
2pudinga od jagode
1puding od vanilije
cokoladni preljev

biskvit:
jaja i secer dobro izmiksati,te dodati brasno i prasak za pecivo i lagano izmiksati dok se smjesa ne ujednaci...
izliti na namasceni pleh(promjer 30) i peci u zagrijanoj pecnici na 250* dok se ne digne i dobije lijepu boju,onda smanjiti temperaturu na 150* i peci jos 5-6min.
ostaviti da se hladi dok pripremite puding

puding od jagode pripremiti po uputstvu sa vrecice,te tako vruc preliti po biskvitu,protresti tepsiju(lagano) da se povrsina poravna...pustiti da se hladi 4-5min.(ne u hladnjaku)
pripremiti i puding od vanilije,te tako vruc preliti po pudingu od jagode,lagano poravnati i pustiti da se hladi(ne u hladnjaku)
kada se malo ohladi ukrasiti cokoladnim preljevom,mogu i cokoladne mrvice
staviti u hladnjak i posluziti kada je dobro hladno...


dobar tek...


nedjelja, 24. svibnja 2009.

nagrade


da mi se ne nakupi previse posla oko dijeljenja nagrada,a to mi je najdraze(i dobiti i dijeliti) idemo rjesavati jednu po jednu....
veramu mi je dodijelila ovu super nagradu i hvala joj na tome
ja je dodijeljujem sljedecim blogovima:
Pravila sigurno vec znate: preuzmite nagradu, stavite na svoj blog sa linkom na ovaj post i proslijedite dalje...sretno i dalje svima vama i cestitke od mene :)

četvrtak, 21. svibnja 2009.

tagara

tagara je u mom kraju ustvari zemljena posuda,nesto izmedju lonca i serpe ima specifican oblik...u njoj se kuhalo(dinstalo) povrce i meso na laganoj vatri i dosta dugo...u nekim krajevima tagara je zemljena posuda u kojoj se drzala zar, ispod posude, u kojoj je bilo ovakvo jelo,koje je trebalo uvijek biti vruce... evo ova moja tagara nije zemljena,nego obicna tepsija s poklopcem,jelo je,recimo slicno,onom iz tagare...
sastojci:
junece meso(od prednje cetvrti)
povrce:luk,krumpir,cesnjak,rajcica,patlidjan(ogulite mu koru),persin,mrkva,mahune,trebalo bi biti i paprike,ja je nisam stavila,zbog korice koja se odvoji kod dinstanja...kolicine zavise od velicine tepsije...
-meso isjeci na malo vece komade i staviti na dno tepsije,na meso slagati povrce:luk,patlidjan,cesnjak,mrkvu,krumpire,rajcicu,persin i mahune
-posoliti,popapriti i dodati vode ,toliko, da dodje do sredine tepsije
- poklopiti tepsiju i peci u zagrijanoj pecnici(220*)sat vremena,izvaditi ,zaliti sa pasiranom rajcicom(ne previse) i malo kiselog vrhnja,vratiti u pecnicu,ali, ovaj puta otvorenu tepsiju i pustiti da krcka jos 15-20min.
odlicno je...

dobar tek...

srijeda, 20. svibnja 2009.

jednostavni krumpir

namirnica mog djetinjstva,krumpir na 1000 nacina...
ovo je bogata verzija,ja ,kao dijete, sam jela malo drugacije,da ne kazem siromasnije...mama bi nam pekla krumpire isto ovako,samo bi ih zaljevala s mlijekom,u ona ne tako ,davna vremena, staviti jaja i vrhnje u krumpire,bi bilo rasipanje...svejedno ,ja, jos uvijek vise volim samo s mlijekom,a moja djeca na ovaj nacin...
sastojci:
krumpir(kilo i pol)
jaja (4 kom)
vrhnje (4zlice velike)
kolicine za vise od pleha u kojem pecete...ovaj je promjera 30
krumpire oljustite ili ostruzite,ako je mladi krumpir,isjeci na kolutice,staviti malo vegete,malo soli i malo ulja,te peci u zagrijanoj pecnici(250*)dok lijepo ne porumene...provjeriti jesu li krumpiri u sredini peceni...
u posudu za mijesanje staviti jaja i vrhnje,te malo soli...lagano izlupati i preliti preko pecenog krumpira pa vratiti u pecnicu jos 4-5min.
moze se posluziti i kao prilog uz neko peceno meso ili kao samostalan lagani obrok...

dobar tek...

utorak, 19. svibnja 2009.

pizza

tijesto:
1mala salica ulja(mala za crnu kavu)
1/2kg.brasna(glatko)
zlicica kvasca
prstohvat soli
280ml.tople vode
ulje,brasno,kvasac i sol,staviti u posudu za mjesanje,lagano dodavati vodu i mijesiti tijesto(rukom)...
pustiti da stoji dok pripremite povrce...
pecnicu upaliti na najjacu temperaturu...izribati sir,ocistiti i isijeci sampinjone i povrce(ako zelite pizzu s povrcem)
od ove kolicine tijesta dobit ce te 2 velike pizze ili 3 srednje

pizza s povrcem:

tijesto valjkom razvaljati i staviti u odgovarajuci pleh(tepsiju)premazati pasiranom rajcicom,dodati ribani sir,mladi luk(sitno sjeckan)patlidjan,tikvice i sampinjone...na kraju posuti origanom i staviti peci u zagrijanu pecnicu,sve dok se rubovi ne zarumene(provjerite da li je pecena s donje strane)NECE SE ZALIJEPITI BEZ ULJA U PLEHU

sampinjon pizza:

pocetak isti kao i kod predhodne...premazati pasiranom rajcicom,staviti ribani sir i sampinjone,posuti origanom...
pecena pizza s povrcem i komadic koji je ostao(za slikanje) od sampinjon pizze
dobar tek...

ponedjeljak, 18. svibnja 2009.

kozice s pastom

sastojci:
1. vrecica paste
2. 1/2kg.kozica
kod mene je 4 odrasle osobe,pa nam je ovo bilo taman,vi kolicinu odredite prema broju osoba koje ce jesti...
priprema:
-pastu skuhajte kao i obicno,u slanu kljucalu vodu stavite kuhati pastu,pazite da je ne prekuhate...procijedite,dodajte malo maslinovog ulja,promijesajte i poklopite...
-kozice operite i ocijedite
-u serpicu stavite malo maslinovog ulja,ulje zagrijati ali ne i pregrijati
-dodajte kozice,sjeckani cenjak(ja stavim 6 cesnja cesnjaka)malo persina i soli i uz mijesanje przite oko 10-ak min.
-dodajte pasiranu rajcicu(oko 200ml) te jos kratko proprzite(4-5min.)
servirajte pastu na veliki plitki tanjur i preko paste stavite gotove kozice i par kriski limuna...
odlicno je

dobar tek...

nedjelja, 17. svibnja 2009.

mladi krumpiri s krilcima i bukovacama

jedva sam cekala mlade krumpire,toliko toga se moze napraviti s krumpirom,a jos kad je mladi di ces bolje...
sastojci:
pileca krilca,kod mene ne moze manje od 1kg.
mladi krumpir,isto 1kg.
1/2kg.bukovaca(kako volim te gljive)
priprema:
krilca dobro operite i ocistite od sitnih,,dlacica,,da se ne bi nakostrijesile kad se krilca ispeku(to mi je neizgledno)
krumpire ostruzite,ne ljustiti
u tepsiju ili pleh stavite krilca i krumpire,te dodajte soli,vegete,malo papra,malo crvene paprike(mljevene)malo ulja i sve dobro promijesajte...
stvite peci u zagrijanu pecnicu 250* sve dok ne porumeni,pogledajte vise puta da ne izgori...
kad porumeni izvadite van i prekrijte ih ociscenim i opranim bukovacama,malo posolite,te vratite u pecnicu jos 10-ak min.

-dobar tek...

pileca jetrica

stavila sam prikaz ciscenja pilece jetrice,jer i samu jetricu treba temeljito ocistiti da bi bila ukusna
1.prvo je dobro operite
2.odvojite srce od ostatka jetrice
3.odstranite visak od srca(masnoce i zilice)
4.presjecite duzinom i odstranite crne,,komadice,,oni daju gorcinu jetrici
5.ostali dio jetrice presjecite na vise komadica i isto tako odvojite zilice koje su visak ili visak masnog dijela
6.tako pripremljenu jetricu stavite u cjediljku i operite pod mlazom vode...pustite da se iscijedi malo...
jetrica mora biti sjajna i cvrsta,ako ima mrvljenih komada bacite ih...
-u serpicu stavite zlicu ulja i malo maslaca,zagrijte na laganoj vatri,te dodajte opranu jetricu...
-pojacajte temperaturu i cesto promjesajte dok se ne uhvati korica oko jetrice tj.ne pocne se prziti...
-stavite prstohvat soli,smanjite temperaturu i ostavite da se krcka u polu pokrivenoj serpici oko 15-ak min.povremeno promjesati...
-pojacajte temperaturu i uz mijesanje cekajte da sva tekucina ispari,pocet ce puckati,tada smanjite vatru i dodajte kiselo vrhnje...na 1kg.jetrice 4 velike zlice vrhnja...
-pojacati vatru da zakuha i gotovo...na kraju mozete dodati prstohvat persina,suhog ili svjezeg...
posluziti uz tostirani kruh...

ovo je vjerojatno predugo vrijeme kuhanja-przenja jetrice,jer je vecina jede kratko proprzenu...
ja ne volim nista ne peceno,na pola peceno ili sirovo(mislim na meso)cak ni jaja ne jedem ako nisu dobro pecena ili kuhana,jednostavno me to ne privlaci...
ovo je jedan od najjednostavnijih nacina pripreme jetrice

dobar tek...

slatka pita

ovo je nesto na brzinu i od onog sto mi se naslo u kuhinji...
jufke napravimo na isti nacin kao i jufke za pocetnike samo dodamo 1 zlicu soli,a ne 2...
jufke podijelimo na 3 dijela,jer trebaju biti manje...
sastojci:
fil...
6kiselih jabuka
400gr.oraha mljevenih
3 zlice secera
agda(zaljev):
400gr.secera
400ml.vode
1limun(sok)
-jabuke oljustiti i izribati
-jufke pripremiti i razvuci
-do pola jufke sipamo deblji sloj oraha,zlicu secera i nesto jabuka...drugu polovicu jufke samo lagano pospemo orasima...

-zarolamo kao,jabukovacu na zalost nisam slikala rolanje...sijecemo ostrim nozem i slazemo u namasceni pleh ili tepsiju
-lagano preliti uljem i staviti peci u zagrijanu pecnicu(200*) sve dok lijepo ne porumeni

-staviti kuhati agdu ili zaljev
secer,vodu i sok limuna staviti kuhati na jaku vatru dok ne zakuha,smanjiti temperaturu i kuhati 10-ak min.
-pecenu pitu izvaditi iz pecnice i zaliti vrucim zaljevom(agdom)
-pustiti da upije
nije mekana kao pita,ne bi valjalo niti da je...okolo je hrskava(kao lisnato tijesto)unutra je mekana


dobar tek...

sirup od jagode

opet malo jagoda :) moj susjed uzgaja jagode(izmedju ostalog)a,ja sam slaba na jagode,pa kupujem i previse,al se drzim one stare:od viska glava ne boli...
potrebni sastojci:
1kg.jagoda
1kg.secera
sok od 1/2 limuna
jagode oprati i ocistiti,staviti secer i lagano promjesati...
ostaviti da stoji 24h,kada su jagode odstajale,staviti ih na laganu vatru,dodati sok limuna te pustiti da kuhaju 70min.uz povremeno mijesanje...
pustiti da se sirup ohladi,jagode izvadite ili procijedite...sok izliti u odgovarajucu bocu,u mom slucaju bokal...drzati u hladnjaku...
sirup mozete koristiti za preljeve,kolaca,sladoleda ili samo kao sok,naravno razrijedjen...

jagode iskoristiti kao slatko za dorucak ili uz kavu...moze posluziti i kao fil za neki kolacic...
dobar tek...

četvrtak, 14. svibnja 2009.

jagode i cokolada

jagode u bijelom i zutom biskvitu i na kraju kocke od viska biskvita koji je ostao od dubljenja
sastojci:
8jaja
8zlica secra u prahu(bijeli biskvit)
8zlica kristal secera(zuti biskvit)
2vanilin secera
8zlica brasna
8zlica gustina
1 prasak za pecivo
3zlice mlake vode(zuti biskvit)
250gr.maslaca(ako zelite iskoristiti visak biskvita)
bijeli biskvit:
bjelanjca secer u prahu i vanilin secer dobro izmiksati(oko 7-8min.)dodati brasno pomijesano sa praskom za pecivo(pola praska)kratko miksati,dodati gustin i opet kratko miksati...gotovu smjesu izliti u kalup za muffine,koji smo predhodno premazali uljem...peci u zagrijanoj pecnici 180*5-6min. i jos 10-ak min.na 150*
izvaditi iz pecnice i kad se malo ohlade izvaditi iz kalupa...
zuti biskvit:
sve je isto kao i za bijeli,samo na kraju dodamo 3 zlice mlake vode,jer je smjesa pregusta...

ohladjenim biskvitima prerezati gornji dio(kod bijelog biskvita)donji kod zutog,ostrim zupcastim nozem...kod bijelog biskvita se reze gornji dio jer je ispupcen,dok kod zutog biskvita nije ispupcen,nego ravan i ljepsi mu je izgled kad se dubi sa donje strane...dakle,sjedite uzmite spicasti noz i lagano izdubite sredinu,ne previse...

jagode operite,ocistite i isjeckajte na kockice(male komadice)
napunite biskvit


na laganoj vatri rastopite 250gr.maslaca
u tavicu stavite 4 velike zlice maslaca i 200gr.cokolade za kuhanje,te na laganoj vatri rastopite
prelijte preko preko jagoda u biskvitu(odmah,ne cekati da se ohladi cokolada)



stavite u hladnjak na sat vremena,kod posluzivanja posuti secerom u prahu




biskvit koji je ostao od dubljenja i skidanja povrsine,izmrvite te dodajte preostali otopljeni maslac,dobro izmiksati stapnim mikserom
na odgovarajuci pleh ili tacnu rasporedite smjesu i zagladite povrsinu(rukom)poslazite preostale jagode(ostat ce ih taman za ovaj dio)
stavite u hladnjak...kocke koje se tope u ustima






dobar tek...





ponedjeljak, 11. svibnja 2009.

mediteranski ustipci

potrebni sastojci:
1pakovanje surimi stapica(240gr.)
11.zlica brasna
400ml.vode
zlicica praska za pecivo
prstohvat suhog persina
3 cesnja cesnjaka(ili zlicica granula cesnjaka)
prstohvat soli
zelena salata(bolja je kristalina od puterice)hrskavija je...

priprema:
smrznute prutice isjeckati na kruzice(ne moraju biti jako tanki)...dodati sve ostale sastojke i umutiti zlicom...
u tavicu staviti salicu ulja(srednja od bijele kave)....zagrijati ulje, pa smanjiti temperaturu i zlicom vaditi smjesu i stavljati na toplo ulje...
ustipke peci oko 7min. temperaturu pojacavati i smanjivati(ne smije goriti)...pustiti da lijepo porumene sa obadvije strane....
pecene ustipke vaditi na papirnate salvete da upiju visak masnoce...
netom prije serviranja,umotati ih u oprane i osusene listove salate i tako ih i konzumirati...salatu ne zacinjavati....ne umotavati jako vruce ustipke u salatu,jer ce salata pocrniti...


dobar tek...

torta sa jagodama

potrebni sastojci:
6jaja
6zlica secera(obicni,kristal)
6zlica(vrhom pune)secera u prahu
7zlica brasna(glatko)
4zlice gustina(vrhom pune)
1prasak za pecivo
1vanilija secer
6zlica ulja
6zlica mlake vode
2 slatka vrhnja(po 200ml.)
1kg.jagoda


prvo napravimo biskvite(bijeli i zuti)

-bijeli biskvit:

6bjelanjca i 6zlica secera u prahu dobro izmiksamo(oko 3min.)...dodamo 3zlice brasna,2zlice gustina i 1/2 praska za pecivo,te kratko izmiksamo...papir za pecenje stavimo u okrugli pleh ili tepsiju(promjer 30) i izlijemo smjesu...zagladimo povrsinu i stavimo peci u zagrijanu pecnicu(180*)10min.nakon tog vremena smanjimo temperaturu na 150* i pecemo jos 5min.

izvadimo biskvit iz tepsije i ostavimo da se hladi...

zuti biskvit:
-6zumanjaca(zutanjaka) i 6zlica kristal secera,miksamo oko 3min....dodamo vanilin secer,4zlice brasna,2zlice gustina,6zlica ulja i 1/2 praska za pecivo,te kratko miksamo(samo da se smjesa ujednaci)...na kraju dodamo 6zlica mlake vode i kratko promiksamo(samo da se pomijesa voda sa ostalim sastojcima)...smjesu izlijemo u pleh(ista velicina)u koji smo stavili papir za pecenje...pece se kao i bijeli biskvit(10min.na 180*,i jos 5 na 150*)svakako prije vadjenja biskvita provjerite(cackalicom)jel biskvit pecen,mozda je vasa pecnica slabija,pa biskvitu treba malo duze da se ispece...ako nije dovoljno,produzite pecenje,na slabijoj temperaturi...
-biskvit izvadite iz pleha nek se hladi...


jagode prvo operite pa onda cistite od peteljki,jer ce u protivnom u supljine uci voda i biti ce vise vodenaste...ostavite 10-ak jagoda za ukrasavanje
-ociscene jagode isjeckajte na manje komadice...izmiksajte jedno slatko vrhnje i pomijesajte sa jagodama...


-na podlogu za torte(ili isti pleh,okrenut naopako)stavite hladni zuti biskvit...na njega slozite veci dio fila od jagoda...ravnomjerno rasporedite...stavite bijeli biskvit i stavite tanji sloj fila od jagoda...zagladite povrsinu...



-izmiksajte i drugo slatko vrhnje...
jagode koje smo ostavili za ukrasavanje isjecemo na kolutice i poslazemo po vrhu torte...tortu,okolo(rubove)premazemo slagom...preko jagoda,nepravilno nakapamo(zlicom ili spricom)ostatak slaga(a niti ne morate)mozete ostaviti i samo jagode...
-tortu stavite u hladnjak,na par sati,da se stisne i dobro ohladi...sijecite tankim i ostrim nozem...




dobar tek...





srijeda, 6. svibnja 2009.

mini pite s makom

sastojci:
1/2kg brasna(glatko)
mala zlicica suhog kvasca
prstohvat soli
velika zlica secera
350ml.vode(sobna temperatura)
fil:
250ml.mlijeka
5zlica secera(velikih)
200gr.maka(mljevenog)
150gr.maslaca(rastopljenog)
za premazivanje gotovih(ne pecenih) kocki:
jedno zumanjce i zlicu mlijeka,dobro umutiti...

-zamijesiti tijesto i ostaviti da stoji 45min.
-izvaditi na pobrasnjenu povrsinu i napraviti 8 loptica
fil-mlijeko i secer staviti na vatru,te uz mijesanje cekati da zakuha...dodati mak,izmijesati da ne ostanu grudvice i skinuti s vatre...

-rastopiti maslac...
-valjkom razvaljati loptice(jednu po jednu)preliti rastopljenim maslacem i polako razvlaciti koliko se moze razvuci...
-prebaciti desnu stranu,lijevu stranu i preliti maslacem...
-prebaciti donju,pa gornju(kontra stranu)
-na sredinu staviti fil od maka...


-zamotati(prebaciti)rubove...
-staviti u namasceni pleh,premazati umucenim zumanjcem...
-peci u zagrijanoj pecnici(200*)dok ne porumeni...



-pecene kocke izvaditi na papirnatu salvetu,da upiju visak masnoce...
-posuti secerom u prahu...



dobar tek...