petak, 12. lipnja 2009.

kulaci

ovo jelo nisam nikada pravila(do sada)a jela sam ga samo jednom(kao mala)ovaj recept je moj otac(rahmetli),,ispricao,,mami,to se kod nas nije pravilo,on je bio iz Janje,dakle recept je iz tog dijela BiH...pa evo kako ga je moja mama radila...
sastojci:
tijesto:sve isto kao za jufke ,samo, nema pustanja da tijesto odmara,niti se stavlja ulje
fil:
1/2kg.mljevenog juneceg mesa
2glavice luka(manje)
1cesanj cesnjaka(samo da zamirise)
sol i papar
preljev:
kiselo vrhnje(400ml.)ja stavim vise jer volimo vrhnje
vlasac za posipanje(ako zelite,nije uvjet)

priprema:
tijesto zamijesiti i ostaviti da odmara dok pripremimo meso...pomijesati meso,luk,cesnjak i zacine...
tijesto razvaljati valjkom dokle god ide(sto tanje)razvucena jufka mora biti malo deblja od jufke za pite...dakle malo valjkom,malo rukama...isijeci na kocke (velicina malog prsta)stavite meso(fil)prebacite kraj kocke i napravite trokut,pritisnite nek se zalijepe krajevi,pritisnite i fil nek se poravna(lagano)
stavite dosta vode da zakuha(oko 2l,moze i vise,jer voda ukuhava)posolite i stavite malo ulja u vodu...kulake stavljajte u kljucalu vodu i pustite da kuhaju oko 3min.stavljati po malo komada da se ne slijepe...vaditi u cijediljku,malo premazite uljem(komade koje ste vec izvadili u cijediljku) i stavljate sljedece da se kuhaju, dok sve ne potrosite...
gotove kulake stavite na tanjure...u tavicu stavite kiselo vrhnje i malo soli,te na laganoj vatri otopite i prelijte preko kulaka...

dobar tek...













4 komentara:

  1. ovo je zaista zanimljivo... nesto kao tortellini na bosanski nacin.:)
    jednom sam naisla na recept za mantije u jednom casopisu o kuhanju ovdje (pisalo je manti) i one su se radile kao ovo i kuhale a ne pekle kao sam do sada vidjela na coolinariki i na blogovima iz bih.:) upravo kao ove tvoje.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovo je tradicionalno jelo u Bosni. U nekim krajevima se zove kulaci, a u nekim klepe...I nije istošto i mantije.

    OdgovoriIzbriši
  3. kako napraviti tjesto za kulake?

    OdgovoriIzbriši
  4. ovako se isto prave mantije u turskoj!!

    OdgovoriIzbriši