petak, 12. lipnja 2009.

kolac sa dzemom(borovnica)

sastojci:
12bjelanjaka
12zlica secera(velikih)
1vanilin secer
6zlica brasna(glatko)
5zlica gustina
prasak za pecivo
dzem moze bilo koji,ja sam stavila od borovnice
200ml.slatkog vrhnja(ili vrecica slaga)


priprema:
bjelanjce,vanilin secer i secer miksamo oko 3-4min.dodajemo zlicu po zlicu brasna i miksamo laganom brzinom,zatim dodajemo i zlicu po zlicu gustina,cijelo vrijeme lagano miksamo,na kraju dodamo prasak za pecivo, miksamo dok se prasak ne,,izgubi,,
smjesu podijelimo na dva dijela(2 biskvita)
izlijemo u pleh ili tepsiju koju smo premazali uljem pa pobrasnili(lagano)ili stavimo papir za pecenje(ovako je lakse)
pecemo u zagrijanoj pecnici(180*)10min.smanjimo temperaturu na 150* i pecemo jos 5min.
izvaditi na cistu krpu da se hladi...
isto napraviti i sa drugim dijelom smjese...




kada su kore pecene i ohladjene,staviti jednu na drugu,pa prerezati po sredini(uzduz)...

jednu koru staviti na tacnu za kolace i premazati dzemom,staviti drugu pa premazati,i tako do zadnje...zadnju koru ne mazati dzemom,nego izmiksanim slagom...mozete slag i zagladiti pa ukrasiti:svjezim ili smrznutim borovnicama,cokoladnim ili mrvicama u boji,sve po zelji...ja ga jednostavno ostavim premazanog na grubo... pravila sam i kolac sa zutanjcima koji su ostali od ovih bjelanjaka,ali ga nisam slikala...njega ostavljam za sljedeci put...
dobar tek...




2 komentara: