ponedjeljak, 11. svibnja 2009.

torta sa jagodama

potrebni sastojci:
6jaja
6zlica secera(obicni,kristal)
6zlica(vrhom pune)secera u prahu
7zlica brasna(glatko)
4zlice gustina(vrhom pune)
1prasak za pecivo
1vanilija secer
6zlica ulja
6zlica mlake vode
2 slatka vrhnja(po 200ml.)
1kg.jagoda


prvo napravimo biskvite(bijeli i zuti)

-bijeli biskvit:

6bjelanjca i 6zlica secera u prahu dobro izmiksamo(oko 3min.)...dodamo 3zlice brasna,2zlice gustina i 1/2 praska za pecivo,te kratko izmiksamo...papir za pecenje stavimo u okrugli pleh ili tepsiju(promjer 30) i izlijemo smjesu...zagladimo povrsinu i stavimo peci u zagrijanu pecnicu(180*)10min.nakon tog vremena smanjimo temperaturu na 150* i pecemo jos 5min.

izvadimo biskvit iz tepsije i ostavimo da se hladi...

zuti biskvit:
-6zumanjaca(zutanjaka) i 6zlica kristal secera,miksamo oko 3min....dodamo vanilin secer,4zlice brasna,2zlice gustina,6zlica ulja i 1/2 praska za pecivo,te kratko miksamo(samo da se smjesa ujednaci)...na kraju dodamo 6zlica mlake vode i kratko promiksamo(samo da se pomijesa voda sa ostalim sastojcima)...smjesu izlijemo u pleh(ista velicina)u koji smo stavili papir za pecenje...pece se kao i bijeli biskvit(10min.na 180*,i jos 5 na 150*)svakako prije vadjenja biskvita provjerite(cackalicom)jel biskvit pecen,mozda je vasa pecnica slabija,pa biskvitu treba malo duze da se ispece...ako nije dovoljno,produzite pecenje,na slabijoj temperaturi...
-biskvit izvadite iz pleha nek se hladi...


jagode prvo operite pa onda cistite od peteljki,jer ce u protivnom u supljine uci voda i biti ce vise vodenaste...ostavite 10-ak jagoda za ukrasavanje
-ociscene jagode isjeckajte na manje komadice...izmiksajte jedno slatko vrhnje i pomijesajte sa jagodama...


-na podlogu za torte(ili isti pleh,okrenut naopako)stavite hladni zuti biskvit...na njega slozite veci dio fila od jagoda...ravnomjerno rasporedite...stavite bijeli biskvit i stavite tanji sloj fila od jagoda...zagladite povrsinu...



-izmiksajte i drugo slatko vrhnje...
jagode koje smo ostavili za ukrasavanje isjecemo na kolutice i poslazemo po vrhu torte...tortu,okolo(rubove)premazemo slagom...preko jagoda,nepravilno nakapamo(zlicom ili spricom)ostatak slaga(a niti ne morate)mozete ostaviti i samo jagode...
-tortu stavite u hladnjak,na par sati,da se stisne i dobro ohladi...sijecite tankim i ostrim nozem...




dobar tek...





1 komentar:

  1. ojjjj jest dobra torta nisam bolju jela xd mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm mljaccccc:d

    OdgovoriIzbriši