srijeda, 25. ožujka 2009.

sirnica

-zamjesimo tjesto(kao i obicno) vidi jufke za pocetnike
1/2kg.brasna
2 zlicice soli(male cajne,ne vrhom pune)
300ml.vode... pustimo da odmori 15-ak min.
- u zdjeli umjesajte 600g.svjezeg sira(na kutiji pise samo,,svjezi sir,,)
4 jaja
zlicicu i pol soli(malu cajnu,ne vrhom punu)
-izmjesajte(ne lupati,ne miksati)samo izmjesati,da se smjesa ujednaci....
-fil stavljajte na rub,razvucene,jufke i zarolajte...presjecite tik uz jufku,zamotate kolut na stolu i prebacite u tepsiju(namascenu)...

-pecite u zagrijanoj pecnici,dok lijepo ne porumeni....ovu pitu NE zaljevate...samo poprscite hladnom vodom i pokrijte....sirnica se inace zaljeva(ali samo ako su jufke razvijane sa oklagijom)ove jufke su pretanke... i kad sir dodje u dodir sa vecom kolicinom vode i povuce ove tanke jufke,nastaje mekana smjesa....

dobar tek...


2 komentara:

  1. a kako se to kolut (spirala) zamotane jufke prebaci u tepsiju???

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa ubacis jedan kraj smotane kore i onda okreces tepsiju i tako kako okreces tepsiju tako stavljas zamotanu jufku u oblik spirale

      Izbriši