srijeda, 25. ožujka 2009.

čora

-zamjesimo tjesto od: 1/2kg.brasna
2 zlicice soli
300ml.vode
-ostavimo tjesto da miruje 15-ak min. nakon sto je tjesto odstajalo, razvaljamo ga i stavimo u posudu(tepsiju)koju smo namazali uljem,premazemo ga uljem i ostavimo stajati jos 20min. vidi jufke za pocetnike
- prabacimo jufke na stol i razvucemo..pokusajte razvlaciti,tako sto ce te povlaciti za rubove tjesta(ne kao inace od sredine prema rubu)sredina jufke bi trebala ostati malo deblja....isjecemo jufku na vece kocke,i prebacimo,da napravimo trokut...

-za fil pripremite:
1 pile(oko kilo i pol)
2 glavice luka(vece) piletinu,isjecete na male komadice(kod batkica,odsjecite onaj donji dio kosti,krilca se sjeku na pola it.)ja ogulim kozicu(jer je ne volim)...luk isjecite na sitno...pomjesajte s piletinom i dodajte,zlicicu soli i papra po zelji(volim malo jace papreno)....dakle sirova piletina(dovoljno dugo se pece i bit ce,sigurno,pecena)...poslazite komadice piletine na trokute...


-zamotajte je i ovaj gornji dio okrenete na dno tepsije(dakle preokrenete ih)
-komade slazite u namascenu tepsiju,ne preblizu,jedan drugom(nek lijepo porumene)
-polijte je malo uljem i stavite peci u zagrijanu pecnicu(250*)....ova pita mora dobro porumeniti,ako vam je gornji grijac jak,otvarajte povremeno,vrata pecnice nek se rashladi i opet pecite(ne smije izgoriti,a mora porumeniti)pece se oko 35min..... dok se pece,napravite zaljev:450ml.vode
zlicica soli
zlicica maslaca...kljucalim zaljevom ,zalijte vrucu pitu(izlijte svu tekucinu,polijevajuci svaki komad)...vratite u pecnicu jos 5-6 min. i izvadite...kad je izvadite,ostat ce jos tekucine u tepsiji,zlicom prelijte po komadima(po svakom komadu, po jednom)nek tekucina ostane u tepsiji...
- malo sam se raspitivala,zasto je dobila ovo ime Čora....i doznala,da je to zbog toga jer neznas,koji dio piletine ti je u tvom komadu...Čora=čorava...dakle,ako ovo isto pravite samo sa jednim djelom piletine,to nije Čora .....



dobar tek...



Nema komentara:

Objavi komentar