srijeda, 25. ožujka 2009.

krumpirusa(krompirusa)

-zamjesimo tjesto(kao i obicno) 1/2kg.brasna 2 zlicice soli(male cajne,ne vrhom pune) i 350ml.vode tjesto pustimo da odmori....podijelimo na dva dijela.....razvaljamo....premazemo uljem i opet pustimo,da odmori(20 min.) vidi jufke za pocetnike
-oljustimo(ogulimo)1kg.krumpira i isjecemo na kockice(dosta sitne kockice)...cjelo vrijeme krumpir mora biti u vodi(da ne potamni)
-u krumpire mozete dodati,glavicu luka(ja luk ne podnosim u krumpirusi)pa ga i ne stavljam....mozete popapriti(to volim,super je)...dakle,ja sam stavila samo krumpir i pola zlicice soli).....jufke razvucite,krumpir ocjedite iz vode i dodajte sol.... i poslozite na jufke(na sami rub jufke)...
-ne stavljajte puno krumpira(inace ce vam vise sliciti strudli,nego piti)....zarolajte i presjecite tik uz zarolanu jufku...
-stolnjak ce te sigurno zaflekati uljem,kao i ja,no nek vas ne brine,uvijek se opere(samo ga stavite odmah prati).....dakle,presjeceni dio,zamotamo na stolu(mali krug)
-prebacimo ga u namascenu tepsiju....stavimo krumpir i na drugi dio,zarolamo i stavljamo u tepsiju....ovaj drugi dio pocnite motati od kraja prvog dijela(dakle di se zavrsava prvi krug,tu nastavljamo sa drugim) i tako dok tepsija ne bude puna...tako radite i sa ostatkom,dok ne potrosite jufke ili popunite tepsiju...na kraju,polijte slozenu pitu uljem(lagano)(malo)
-pitu stavimo u zagrijanu pecnicu na od prilke 25 min.treba dobiti lijepu rumenu boju....dok se pita pece napravimo zaljev....
400ml.vode
2 zlicice soli(pazite da ne budu jako pune)pokusajte sa dva prstohvata(manja)
zlicicu maslaca...nek zavri...vrucim zaljevom polijemo vrucu pitu...isjecemo je na trokute i vratimo u pecnicu na 3-5min.(pecnicu iskljucite cim vratite pitu unutra....ako je ostalo tekucine u tepsiji,bez brige dok se hladi sve upije...ova pita se jede malo meksa u odnosu na druge...
-uz nju mozete posluziti,vrhnje,kajmak ili jogurt...moja djeca uz krumpirusu jedu vrhnje(mazu preko pite)...

dobar tek...


Broj komentara: 5:

  1. Hvala na receptu i na ovoj stranici!! Pozdrav :)

    OdgovoriIzbriši
  2. hvala. jos nismo probali. ali zvuci i izgleda odlicno. LP iz Njemacke

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala puno na ovom divnom rezeptu. Ja sam pocetnik u kuhanju pite ali ovim rezeptom je uspjelo.
    Svaka cast ☺😊😀 poz. Iz Austrije

    OdgovoriIzbriši
  4. Svaka vam cast! Zivim u Svedskoj i nisam imala mogucnost da se naucim pitu praviti i zaista je ovaj recept savrsen! Uvijek uspije jufka a i sastav koji god izaberem. Hvala vam puno!

    OdgovoriIzbriši
  5. Krompirusa uvjek ppdsjeti na porodicu i zivot iz mladih lijepih dana

    OdgovoriIzbriši