srijeda, 25. ožujka 2009.

jufke za pocetnike

nije tesko...samo malo prakse i ide tako lako...
dakle,za dvije jufke je potrebno
1/2kg.brasna(glatko)
2 zlicice soli(cajne,najmanje)
300ml.vode
sve je mjereno precizno
brasno stavite u zdjelu,dodajte sol i odmah stavite svu vodu(300ml.) rukom zamjesite tjesto...mjesite sve dok ne dobijete smjesu,bez i malo brasna i grudvica...


- ostavite da se tjesto odmori 15min.(tocno toliko)....nakon toga,pobrasnite mjesto di ce te raditi jufke i na pobrasnjeno mjesto stavite tjesto...
-rubove tjesta povlacite prema sredini i lagano pritiscite,oblikujte kuglu....onda,tu istu kuglu -podijelite na dva dijela i opet ih oblikujte u kuglu...razvaljajte tijesto na debljinu malog prsta(vidi sliku)...u jednu manju tepsiju,stavite zlicu ulja(veliku zlicu),razmazite i stavite jufku unutra,i preko nje stavite zlicu ulja i razmazite....isto napravite i sa drugom jufkom...
-pustite da odstoje tocno 20min.(moze i duze,krace,nije preporucljivo)...izvadite ih na stolnjak(na stolnjaku se ne lijepe)lakse je raditi...i prvo ih pocnite rastezati od sredine(vidi sliku)
-vi ce te to raditi s dvi ruke,ja sam jednom fotkala,ne gurajte vrhove prstiju unutra,razvlacenje radite sa jagodicama prstiju,lagano...cim ste razvukli jednu stranu druga ide,sama od sebe(kod povlacenja rubova,sve se rasteze)...i evo je razvucene...


pokusajte...


Broj komentara: 38:

  1. Sve pite ti izgledaju savršeno, ja i muž smo od skoro počeli da vežbamo i da razvlačimo kore...
    Dobro je da smo našli tvoj blog i ove divne recepte...

    OdgovoriIzbriši
  2. bas mi je drago da si se javila,mimi...hvala na lijepim rijecima,ako bilo sto nije jasno,samo pitaj,bit ce mi drago da mogu pomoci,ponekim savjetom...i sretno tebi i muzu,javi kako napredujes ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Super izgledaju. Bas sam dobila jednu knjigu o bosanskoj kuhinji gdje u uputama za jufke pise da ih treba razvuci na uobicajeni nacin. Meni Dalmatinki koja nisam imala priliku nikoga gledati kako se to radi ta uputa nije bila od prevelike pomoci. Puno ti hvala na ovom postu!

    OdgovoriIzbriši
  4. hehe...i te knjige pise tko god stigne,listala sam jednu od njih(bosansi kuhar,cini mi se)vjeruj da 60%bosanaca,nisu ni culi ni vidjeli za pojedina jela,a tek neke zacine...valjda misle da ako kazu pita,svi trebaju znati o cemu se radi...ovih dana imam u planu,napraviti i jedan video uradak,same pripreme jufki,ali...moram prije toga djecu poslati van,jer od ovog najmanjeg(3god) nema sanse napraviti nesto slicno,mislim da bi se samo on vidio i cuo na tom videu...ako se uspijem organizirat,budem postavila...
    hvala na komentaru :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Večeras ćemo probati da napravimo pitu sa sirom a intersuje me da li može da se pravi od int. brašna ili heljdinog?

    OdgovoriIzbriši
  6. Pita ispal a savršeno, postaviču slike baš da vidiš sutra.. ja umesila sve kako piše a muž smotao..Ima neku foru podigne stolnjak pa se kora sama mota. Napisi recep za pitu sa zeljem i spanačem :)))

    OdgovoriIzbriši
  7. nisam ti stigla ni odgovoriti,ja osobno nikada ne radim pite sa drugim vrstama brasna,osim bijelo glatko,jedino maslanicu znam nekada napraviti sa crnim brasnom,jer kod nje nije bitna debljina jufke,tako da ti ne bi znala odgovoriti,da li se inegralno ili heljdino moze razvuci dovoljno tanko...ja,kao i tvoj muz,dignem stolnjak i jufka se sama zarola(vecina radi tako)ako se jufke razvlace...ako se razvijaju oklagijom onda se mota rukama,jer je potreban manji dio okretaja i potreban je zrak u jufkama,jer su malo deblje,nego vucene... recept za zeljanicu slijedi(to je spanac)a sto je zelje???

    OdgovoriIzbriši
  8. Pa zeljenica se pravi od zelja to je ono dugacko lisce.. pogledaj na mom blogu ima slika zelja pravila sam sarmice od zelja...
    mada nije bitno sve je to slično u piti spanać, zelje

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zelje je kupus a ne blitva.

      Izbriši
    2. Zelje je špinat, a ne kupus!!!

      Izbriši
    3. Zelje je spinat,blitva...sve sa dugackim listovima

      Izbriši
    4. Kupus je kupus! A zelje je blisko spanacu i blitvo!

      Izbriši
  9. ahaaaa,blitva...ja pravim zeljanicu samo od spinata,i kao takvu sam je samo i jela,znam da netko pravi i sa blitvom,ali je nikad nisam kusala...ja cekam tvoje slike od pite ;)

    OdgovoriIzbriši
  10. super lijepo objasnjeno,evo cu podjelit..a po pitanju pite s blitvom,tradicionalna i kao brend zasticena je SOPARNIK,recept poljicke krajine,nesto malo drugaciji recept al jako fino i ukusno!

    OdgovoriIzbriši
  11. Recept je zaista neverovatan... Prvi put u zivotu sam razvlacila koru preko celog stola, bilo je fantasticno... Kao da sam do sada milion puta razvlacila kore... :))) Hvala puno na receptu.... Od sada pravim pite samo sa ovim korama...
    P.S. Inace, kod nas se ovakva pita sa domacim korama koja se urola, pa se savije u okrugli pleh ili serpu, zove "savijaca"... :)))

    OdgovoriIzbriši
  12. Moram da ostavim komentar, jer je recept zaista fantastičan. Sve je tačno navedeno. Nikad se ne držim onoga što piše u recepu, pogotovo ne količine brašna, ali ovaj sam probala tačno tako. Odličan. Ja pravim pogaču za Božić,razvlači se list na list... Ekstra bude. Imala sam neki odoka recept ali ovo je taman. Hvala na objavi :-)

    OdgovoriIzbriši
  13. ...hvala vam puno na korisnim informacijama..napokon i Istrijanki da uspiju kore ;)))

    OdgovoriIzbriši
  14. Mnogo ti hvala...
    Trudim se od kad da napravim pitu ali mom muzu nesmeka kako god da sam je pravila .. Danas se odusevio

    OdgovoriIzbriši
  15. a zašto ne stavljate jaje??i ne stoji 1,5 h? hvala na odgovoru :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Evo ja i zena teman rasukali jufku haman
    Hvala, ziva bila. <3

    OdgovoriIzbriši
  17. zahvaljujući vašem nesebičnom receptu i ja sada redovno razvačim pite ..veliko veliko hvala .živili

    OdgovoriIzbriši
  18. hvala puno stvarno od <3 :D uspjelo je i odlično izgleda

    OdgovoriIzbriši
  19. Radila sam jufku na ovaj način, i evo opet ju radim. Recept je izvrstan i extra mi je ispalo. Preporučam toplo svima ovaj recept NAROČITO onima koji su početnici i oni koji ne znaju kako da na najlakši način razviju "svoju" jufku.
    L.P.

    OdgovoriIzbriši
  20. Puli na žalost od 2010g.više nema među nama ali su nam ostali ovo prekrasni recepti koje je nesebično dijelila a sa njma ostaje i sjećanje na nju.

    OdgovoriIzbriši
  21. Odlicno :D Prvi put sam se usudila pokusati i ispalo je ekstra.. Hvala i R.I.P. Puli

    OdgovoriIzbriši
  22. sve je to uredu al kad sam krenula da razvlacim jufku na krajevima debela i sva pocela da puca na kraju ostala bez rucka...

    OdgovoriIzbriši
  23. Extra objasnjeno i Tacno za pocetnike.

    OdgovoriIzbriši
  24. Ja sam mislio da moze i malko deblje da se ostavi, pa mi je ispalio iznutra malo zivo, a filovao sam sa pecurkama...pa sad verovatno ovo treba da se koristi kao jako tanke kore i onda da se nabaca vise slojeva...ova moja verzija je neuspeh. Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  25. Uradila sve po propisu i kore se razvlace ko lude, po prvi put pravila pitu i samu sebe odusevila a i ukucane. ��

    OdgovoriIzbriši
  26. Sutra cu odma i ja pokusati na vas nacin napraviti

    OdgovoriIzbriši
  27. jurak za početnike (recept)napisali ste 300 ml vode,recept za pitu promoviraju stoji 350 ml vode za tijesto,zanima me šta je točno,hvala i pozdrav....

    OdgovoriIzbriši
  28. ispala mi super -hvala na receptu

    OdgovoriIzbriši
  29. Zašto ja nemogu razvuć rukama tako.puca i nerasteže mi se. Apo receptu je.sve u gram

    OdgovoriIzbriši
  30. Po tom receptu napravio kore. sad pijem mozak jakim gazdaricama da moremnapraviti bolje kore od njih

    OdgovoriIzbriši
  31. De mi reci jesi li ti imala i video na youtube i ako jesi dali mogu da dobijem link. Prije 3-5 mjeseci sam bio naisao na video sa istim nazivom i bio mi je od jako velike pomoci medjutim sada nemogu da ga nadjem pa sam odlucio da googlar i tako sam dosao na ovu stranicu. Super dobro napravljen posao i na ovoj stranici i naravno svima nama pocetnicima je od velike pomoci. Pozdrav josi

    OdgovoriIzbriši