utorak, 24. ožujka 2009.

krafne iz pecnice

600gr.brasna(glatko)
1 suhi kvasac
1 vanilin secer
prstohvat solli
maslaca oko 20gr.(malo)
1 jaje
ribana korica limuna(dosta od pola limuna)
350ml.toplog mlijeka
sve zamjesiti i ostaviti da se tjesto digne...dignuto tjesto staviti na pobrasnjenu povrsinu i premjesiti u loptu...
razvaljati malo deblje(debljina malog prsta)...casu za oblikovanja stavljate u brasno(da se ne lijepi za smjesu)...

pobrasnjenom casom,oblikujete krofne...svaki put pobrasnite casu prije nego je pritisnete na tjesto....kad ste ih oblikovali poslazite ih u namascenu tepsiju i ostavite da se dignu...stavite ih u zagrijanu pecnicu(200*)...kad vec uhvate koricu izvadite ih...malo premazite uljem i nastavite peci,dok ne dobiju lijepu rumenu boju...
pokrijte ih krpom i ostavite da se malo ohlade(nestat ce uljnog premaza) kada su na pola ohladjene(tople) napunite ih nadjevom(ja sam punila nutelom) i pospite secerom u prahu....

ako vise volite krafne przene u dubokom ulju,to mozete sa ovom istom smjesom(slika ispod)...
samo ulje nemojte pregrijavati da vam krafne ne ostanu unutra sirove,a okolo pecene... ja ih radije pravim u pecnici,ali eto zbog slike sam napravila i nekoliko przenih u dubokoj masnoci...zadnja slika prikazuje isto tijesto samo kidano i oblikovano medju dlanovima i przeno u dubokoj masnoci...


dobar tek...



Nema komentara:

Objavi komentar