nedjelja, 17. svibnja 2009.

pileca jetrica

stavila sam prikaz ciscenja pilece jetrice,jer i samu jetricu treba temeljito ocistiti da bi bila ukusna
1.prvo je dobro operite
2.odvojite srce od ostatka jetrice
3.odstranite visak od srca(masnoce i zilice)
4.presjecite duzinom i odstranite crne,,komadice,,oni daju gorcinu jetrici
5.ostali dio jetrice presjecite na vise komadica i isto tako odvojite zilice koje su visak ili visak masnog dijela
6.tako pripremljenu jetricu stavite u cjediljku i operite pod mlazom vode...pustite da se iscijedi malo...
jetrica mora biti sjajna i cvrsta,ako ima mrvljenih komada bacite ih...
-u serpicu stavite zlicu ulja i malo maslaca,zagrijte na laganoj vatri,te dodajte opranu jetricu...
-pojacajte temperaturu i cesto promjesajte dok se ne uhvati korica oko jetrice tj.ne pocne se prziti...
-stavite prstohvat soli,smanjite temperaturu i ostavite da se krcka u polu pokrivenoj serpici oko 15-ak min.povremeno promjesati...
-pojacajte temperaturu i uz mijesanje cekajte da sva tekucina ispari,pocet ce puckati,tada smanjite vatru i dodajte kiselo vrhnje...na 1kg.jetrice 4 velike zlice vrhnja...
-pojacati vatru da zakuha i gotovo...na kraju mozete dodati prstohvat persina,suhog ili svjezeg...
posluziti uz tostirani kruh...

ovo je vjerojatno predugo vrijeme kuhanja-przenja jetrice,jer je vecina jede kratko proprzenu...
ja ne volim nista ne peceno,na pola peceno ili sirovo(mislim na meso)cak ni jaja ne jedem ako nisu dobro pecena ili kuhana,jednostavno me to ne privlaci...
ovo je jedan od najjednostavnijih nacina pripreme jetrice

dobar tek...

1 komentar: