ponedjeljak, 6. travnja 2009.

slana peciva

-1/2 kg brasna
250ml.mlakog mlijeka
1 suhi kvasac
zlicica soli
zlicica secera
1 jaje
(i jedno za premazivanje)
50gr.margarina(rastopljenog)
mala salica ulja(za crnu kavu) ili ako vam je lakse (4 velike zlice)
2 zlice kiselog vrhnja
-u posudu za mjesanje stavimo,brasno,suhi kvasac,zlicicu secera i zlicicu soli,promjesamo.... u brasno izlijemo,toplo mlijeko, i stavimo jaje,jaje malo razlijemo u mlijeku(prstima)... dodati kiselo vrhnje i rastopljeni margarin i zamjesiti tjesto....kad je tjesto izradjeno(lagano zamjeseno)dodamo ulje i mjesimo jos par min....nek se ulje izgubi u tjestu....

-ostavimo tjesto da odmara 15 min. nakon sto je tjesto odstajalo,odredjeno vrijeme,stavimo ga na pobrasnjenu povrsinu i oblikujemo 2 lopte...
-razvaljamo tjesto i isjecemo kao komade za pizzu(o broju komada i velicini kiflica odlucujete sami)...
-mozete ih puniti cime god zelite....ako je fil tekuci ili ce se rastopiti prilikom pecenja,rubove zavrnete prije motanja....ja sam stavila sir i hrenovke...


-mozete ih ostaviti i bez nadjeva(odlicne su)ako stavite hrenovke unutra,na isti nacin rubove savijte prije motanja...tako ce vam hrenovka biti na samom vrhu(nema praznog tjesta do pocetka hrenovke)....zamotane kiflice poslazite u namascenu tepsiju i pustite da odmaraju pola sata...
-nakon sto su odmorile,premazite ih razmucenim jajetom....ako zelite pospite ih sezamom ili s malo soli(bit ce fina hrskava,slana korica)....ja sam sve posolila,a samo neke posula sezamom....


-stavite ih u hladnu pecnicu i ukljucite na 200* pecite ih dok ne dobiju lijepu rumenu boju(dignut ce se prilikom pecenja) peku se od prilike pola sata(zavisi od vase pecnice)...
-ovo je kolicina kiflica od ove smjese...ako zelite vise,smjesu uduplajte....kiflice servirate vruce...od ove smjese,mozete raditi sva peciva(slatka i slana)




dobar tek...



1 komentar: