ponedjeljak, 6. travnja 2009.

coko-orah torta

-napravimo kore za tortu(trebaju nam 3 kore)
za jednu koru nam je potrebno:
5 jaja
5 zlica secera
5 zliica brasna
3 zlice mljevenog oraha
1 prasak za pecivo
-jaja i secer dobro izmiksamo(miksati oko 5 min.naj vecom brzinom),dodajte 5 zlica brasna(jednu po jednu)i lagano mjesajte(smjesu mjesajte uvijek u jednom smjeru)dodajte prasak za pecivo(opet lagano promjesati)i dodajte 3 zlice mljevenog oraha(promjesate lagano,ali temeljito,da ne ostaju grudvice na dnu)...(ovo su tamne kore)
- pleh malo nauljite i pobrasnite(pobrasnjeni pleh,okrecete u rukama i lupkate,da se brasno rasporedi) izlijte smjesu u pleh i pecite u zagrijanoj pecnici(200*)oko 15 min...
-zlicom lagano poravnajte smjesu,ne mora biti bas zagladjeno(ne,,muciti,,tjesto)s donje strane pleha malo lupkajte rukom,nek se smjesa,,strese,,kad je kora pecena,ne vadite odmah,nego otvorite vrata pecnice i pustite min-dva,nek se lagano prohladi...izvadite koru na suhu krpu(dovoljno veliku,da koru pokrije sa obadvije strane)okrenite pleh i kora ce se odvojiti(kore su dovoljno cvrste da ih mozete i rukom izvaditi,bez da ih ostetite...
-ako zelite,svjetlije kore,izostavite orahe(ostalo je sve isto)...ili ostavite samo jednu svjetliju koru,koju ce te staviti u sredinu(to sam ja napravila) kada smo sve kore ispekli,ostavimo ih pokrivene nek se hlade i napravimo kremu:
stavimo kuhati 1/2l.mlijeka,a u drugu posudu razmutimo 3 praska za puding od cokolade sa 2dcl.mlijeka...kad mlijeko prokuha,dodamo razmuceni puding...smjesa je jako gusta...pustimo da se ohladi(cesto mjesamo,da se ne uhvati korica na vrhu)...

-u drugu posudu izmiksate jedan maslac(250g.)maslac mora biti sobne temperature(miksati 5-6min.) nakon toga u maslac dodate 150gr.secera u prahu i miksate jos 5min.u tu smjesu dodate,dobro ohladjeni puding i kratko miksate,dodajte 400gr.mljevenog oraha,opet kratko miksate i dodate 100gr.cokolade za kuhanje(rastopljene i mlake,ne vruce),opet kratko miksate i krema je gotova ...

-sirup za kore:100gr.secera i 1dcl.vode,kuhate 10min.na laganoj vatri,maknite sa stednjaka i dodajte sok od jedne narandze.... stavimo prvu koru na tacnu i poskropimo sirupom...premazemo koru kremom(bogato)...stavimo drugu koru(ako ste ostavili jednu svjetliju sad je stavite)...

-poskropite sirupom i premazite kremom...
-stavimo i trecu koru,poskropimo sirupom i premazemo kremom,odozgo i bocno

-stavimo je u hladnjak da se hladi...napravimo finu,,maltu,,za popunjavanje vecih nedostataka...
fina,,malta,,:
150gr.maslaca dobro izmiksamo(maslac uvijek mora biti sobne temperature)kad je izmiksan dodamo 200gr.secera u prahu i opet dobro izmiksamo,dodamo 3 zlicice vruce vode i kratko miks.... prohladjenu tortu,premazemo u tankom sloju ovom smjesom...


-stvimo je opet u hladnjak i napravimo glazuru od 200gr.cokolade za kuhanje i 6 zlica ulja...rastopimo na laganoj vatri i prelijemo preko torte...vratite u hladnjak nek se glazura stisne i ukrasavajte kako zelite....ne smanjujte kolicinu secera,jer torta nije jako slatka...bas je ugodno slatka...
-rubove kora mozete i isjeci,tako ce te dobiti ostrije strane(naravno i ljepse)...mozete je ukrasavati na vise nacina ovo je najjednostavniji...



dobar tek...




Nema komentara:

Objavi komentar

Objavi komentar