ponedjeljak, 6. travnja 2009.

prpnjača

-zamjesimo tjesto od: 1/2kg.brasna
2 zlicice soli
300ml.vode...tjesto ostavimo da odmara 15min. nakon sto je odmorilo,stavimo ga na pobrasnjenu povrsinu,podijelimo na 2 djela(ako vam je stol mali,podijelite na 3 djela),oblikujemo u lopte...razvaljamo tjesto,stavimo ga u namascenu tepsiju i premazemo zlicom ulja,i pustimo da odstoji jos 20min.(obadvije lopte)... vidi jufke za pocetnike

-pripremimo fil:
3 jaja kratko izlupamo(ne miksati)samo izlupati,zlicom ili vilicom
prstohvat soli(mali)
2 case,ne vrhom pune,do crte(2dcl.)kukuruznog brasna(ne krupice,griza)bas brasno i promjesamo prstima,treba da se rasipa(ne smije ostati,suho brasno)...
- u drugu posudu,rastopite 1 kiselo vrhnje,samo stavite na laganu vatru i rastopite.... razvucite jufku i pospite,smjesom(kukuruznog brasna i jaja) i polijte vrhnjem...ovu smjesu ne stavljamo na rub,kao ostale filove,nego je rasporedimo preko cjele polovice razvcene jufke,rastresite je medju prstima,da ne bude grudvica(vecih grudvica)...


-zarolajte,jufku,presjecite tik uz zarolanu jufku i napravite zvrk na stolu...prebacite ga u namascenu tepsiju.... ostatak jufki,filajte i slozite u tepsiju...malo pomastite uljem i stavite peci u zagrijanu pecnicu(250*)


-napravite zaljev:
1/2l.vode
2 zlicice soli(male cajne,ne vrhom pune)
zlicica maslaca... ova pita trazi puno zaljeva kad je pita lijepo porumenila,zalijemo je kljucalim zaljevom(izlijte svu tekucinu)sve ce upiti,isjecite na trokute...vratite u pecnicu,jos 3-5 min,ostalo je jos tekucine u tepsiji,no sve ce upiti,dok se hladi ...
-ova,pita ima jos jedan fil,isjecite glavicu luka(sto sitnije) i pomjesajte sa brasnom i jajima,ali,onda ne stavljate,rastpljeno vrhnje(bomasticni okus,luka i kukuruznog brasna)...



dobar tek...




1 komentar: