utorak, 7. travnja 2009.

pogaca

-pogaču pravim,kad se zazelim,mirisa(iz djetinjstva)obavezno uz grah ili sataras...tad je odlicna,samo jedno mora biti vruce,ili pogača ili nesto od ovo dvoje...meni je bolje kad je pogača hladna,a vruc grah
1kg.brasna(glatko)
zlica soli(velika,ne vrhom puna)
2 praska za pecivo
700ml.vode
- u posudu za mjesanje stavimo sve sastojke i dodajemo vodu...polako i mjesimo...tjesto mora prolaziti izmedju prstiju cijelo vrijeme(to se zove tvrdo zakuhati)...a,da bi znali da ispravno radite,osjetit ce te slabu bol u zilama prstiju,koji se siri prema cijeloj saci,to je tvrdo zakuhavanje....
-kada ste je dobro zamjesili(nema brasna,nema grudvica)mora biti gruba i neravna...sada je prebacimo u siru pobrasnjenu posudu i nakuhavamo je....to znaci povalcimo rubove prema unutra i stiscemo jako u sredinu tjesta...pazite da vam ne ulazi previse brasna u sredinu tjesta....samo malo(ne, da ostanu grudve)....

-nakuhavajte je oko 5-6 min.nek se dobro izradi...
-prebacite je u namascenu tepsiju...ovako kako je okrenuta....i onda je u tepsiji povlacite za rubove(prema unutra)ali da vam masni dio ne ulazi u sredinu...samo lagano povucite rubove nek se naulje i okrenite pogacu...
-sada je rastanjite,tako sto ce te stisnuti s dlanovima samu sredinu pogače i lagano povlaciti prema rubovima....kada je rastanjite izbodite je okrenutim krajem zlice,vilice ili jednostavno vrhom noza....par rupica...
-stavite je u zagrijanu pecnicu(250*) i pecite dok dobro ne porumeni...kad porumeni smanjite temperaturu na 100* i pecite jos 10-ak min. izvadite pogaču,poprscite hladnom vodom...pustite nek se malo prosusi i premazite maslacem(ljepsa je kora,meksa je i mirisi)

-ostavite je nek se malo ohladi ili skroz(moji je mazu margarinom ili pastetom,dok je vruca) ....nestat ce ovog sjaja maslaca....pogaču ne rezite,pogotovo ne vrucu(unistit ce se unutrasnja struktura) lomite je....mora biti rastresita unutra....


dobar tek...


Nema komentara:

Objavi komentar