srijeda, 15. travnja 2009.

maslanica

tijesto za jufke zamjesimo kao i za sve ostale pite vidi jufke za pocetnike

-na laganoj vatri rastopimo malo maslaca ili margarina...
-u rastopljeni margarin dodamo,2 kisela vrhnja i zlicicu soli(cajnu,malu) i promjesamo da se smjesa izjednaci....prelijemo preko razvucene jufke...
-sada prebacimo prednji kraj do sredine,pa onda kontra kraj,preko cjelog prednjeg i opet polijemo smjesom...sada prebacimo desni kraj do sredine,pa ljevi preko desnog(cjelog da ga pokrije)...
- gotovu jufku pokupite i stavite u namascenu tepsiju,tako da vam gornja strana bude polozena na dno tepsije(preokrene se)....polijte ju smjesom,i nastavite rad sa drugom jufkom,na isti nacin...i stavite ju preko ove prve(mozete staviti naj vise 3 jufke) za kraj polijete smjesom i ovu drugu gotovu jufku...
- stavite peci u zagrijanu pecnicu(200-220*,zavisi od jacine vase pecnice),sve dok lijepo ne porumeni...prilikom pecenja pojedini djelovi se dizu(napusu)busite ih nozem,da ne izgore...
-pecenu maslanicu zalijte,sa 2dcl.vode i pola zlicice soli,koje ste dodali u ostatak smjese(vrhnja i margarina,s kojim se poljevali pitu) i prokuhali...vrucim zaljevom polijte,vrucu maslanicu i vratite u pecnicu na 2-3min.
-isjecite na trokute i uz maslanicu posluzite bilo koju salatu...naj bolje se slaze sa rajcicom i mladim lukom...unutrasnjost pecene pite(zadnja slika)


dobar tek...


3 komentara: