ponedjeljak, 6. travnja 2009.

baklava

-za baklavu vam je potrebno
1kg.kora(ja kupim gotove)
kilo i po,oraha
4kom.petit keksa
2 maslaca(megle)
za agdu(zaljev):
1kg.secera
1l.vode
sok jednog limuna
-namastimo tepsiju sa malo ulja,stavimo jednu koru,opet malo ulja i opet koru...ulje vise ne koristimo...orahe podijelimo na dva dijela,jedan dio sameljemo sitno ,drugi malo krupnije... prvo posipamo sitno mljevenim,pa krupno mljevenim,kad pospemo krupno mljevene,onda stavimo i prstohvat mljevenog petit keksa(bit ce socnija)...
- svaku koru posipamo...naizmjenicno,sitni -krupni i svaku koru poljevamo rastpoljenim maslacem...jako stiscemo dlanovima,preko cijele baklave,svaku koru,da se sto vise stisne...zadnje posipanje je sitno mljevenim orasima i za kraj staviti 2 kore,koje, izmedju, polijemo rastopljenim maslacem(maslac koji vam je ostao,stavite da zavri i polijte isjecenu baklavu)....slozenu baklavu isjecemo(pogled na pocetak sjecenja)

-isjecenu baklavu stavimo peci u zagrijanu pecnicu(250*)...cim je stavimo,odmah smanjimo na 150* i pecemo sat i pol,u medju vremenu,stavimo:
1kg secera
1l.vode
- kuhamo 20 min.kad je gotovo dodamo sok od limuna,ohladiti zaljev(ne mora biti skroz hladan) kada je baklava pecena,zalijemo je lagano agdom...pustimo da upije(pokrivenu manjom tepsijom okrenutom dnom prema baklavi)da ju pritisne,da se kore ne zavrcu(svako malo,podignite tepsiju,da udje zrak) i opet vratite,sve dok se ne ohladi...


-baklava nek odstoji 24h,prije posluzivanja,tada je vec dovoljno upila agde...ako znate praviti tirit za baklavu stavite ga umjesto petit keksa...prilikom serviranja komade baklave prelijte sa malo agde(zaljev)


dobar tek...



Nema komentara:

Objavi komentar