ponedjeljak, 6. travnja 2009.

kupusnjaca

-prvo ,izribamo, jednu manju glavicu kupusa...
-izribani kupus,operite i posolite s 2 zlicice soli(barem sat,prije pripreme)i dobro promjesajte,pokrijte i nek stoji...
-sada zamjesimo jufke
1/2kg.brasna
2 zlicice soli
300ml.vode... pustimo tjesto nek odstoji 15 min.izvadimo tjesto na pobrasnjenu povrsinu i razdjelimo na dva dijela(ako vam je stol mali,tjesto podijelite na 3 djela) razvaljajte i stavite u namascenu posudu(tepsiju) premazite uljem i pustite nek odstoji jos 20 min.(vidi jufke za pocetnike)...

-razvucite jufke...kupus dobro procjedite(sacuvajte sok)
-u ocjedjeni kupus dodajte jedno kiselo vrhnje i promjesajte...na razvucenu jufku slozite kupus(rubnim dijelom jufke)zarolajte do sredine stola i presjecite tik uz jufku...

-napravite zvrk na stolu i slozite u namascenu tepsiju....ostale slazete uz ovaj prvi....slozenu pitu,polijete s malo u lja i stavite peci u zagrijanu pecnicu(250*),dok ne dobije lijepu rumenu boju...
- stavimo da prokuha,sok od kupusa i dodamo vode(ukupno da bude 4dcl) prstohvat soli(jer nam je vec sok od kupusa slan) i zlicicu maslaca(margarina)...vrucim zaljevom,polijemo vrucu, pecenu, pitu i vratimo u pecnicu na 2-3min.isjecemo na trokute...
ova pita je odlicna kad je hladna...


dobar tek...



Nema komentara:

Objavi komentar